View Single Post
Old 01 May 2012, 08:10   #5
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Originally Posted by White1:
Eu, unul, am mari indoieli legate de substanta si mesajul filmului. Exista substanta? Exista mesaj? Unde-i substanta si care e mesajul? Da, premisa filmului e excelenta, mi-a adus aminte de ceva romane SF citite acum ceva ani (de Victimile Novei a lui John Brunner in primul rand). Degeaba, elementele SF sunt ca si inexistente si deloc exploatate. Nasterea unei societati, cu randuielile ei politice si religioase suna destul de interesant? Sa zicem, dar nici latura asta nu e dezvoltata aproape deloc in film.
Mie cel mai interesant - la nivel de dezbatere, nu neaparat al executiei - este perspectiva asupra acestei civilizatii tribale, primitive si a modului in care iau nastere legendele ei, in conditiile in care ea reprezinta defapt involutia unei civilizatii relativ avansate. Mai mult, filmul sugereaza ca aceasta involutie se intampla si pe alte planete (inclusiv pe Batranul Pamant). "On the Silver Globe" este un film (anti-)politic, dar nu neaparat in sensul in care a fost interpretat de comunisti. Mai degraba, mi se pare ca exprima absurditatea oricarei forme de organizare umana, in cel mai pesimist mod cu putinta. Si simpatizez cu aceasta abordare...
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif