Am si eu doua propuneri.
João César Monteiro
pe post de iconoclast, de scandalagiu, de agitatorul turneului, cam ce a fost Tsai Ming-liang la editia trecuta. Nu sunt filme usurele, relaxante, delectabile, dimpotriva se lasa cu scarpinari in cap, omul asta a facut in cinema cam ce a vrut pana lui fara sa-l intereseze publicul, dar categoric cred ca sunt filme ce merita vazute si comentate. Daca se poate.
ALS zicea despre Monteiro
A fost numit „closardul metafizic“, „umoristul subversiv“, „un anarhist trubadur“, „combinatie de Don Quijote, Sade si Nosferatu“... filmele lui J.C.M. nu pot fi povestite, nu in ultimul rind si pentru ca orice „povestire“ (transpunere in alt limbaj) nu ar face decit sa mute, involuntar, accentele, sa treaca, usor, pe linga, sa nedreptateasca – pina la urma – armonia unor opere dens-rarefiate in care rafinamentul viziunii (con)sta in perfectiunea aproape ireala a cadrelor... Un mare cineast, de descoperit neaparat de toti cei care mai cred in „insuportabila (Recordacoes) usuratate (A Flor do Mar) a Cinema-ului (Vai-e-vem)“.
Am vazut 2/5 din lista de mai jos, sper sa nu o dau in bara cu celelalte 3 titluri.
Vai~E~Vem
Recordações da Casa Amarela
A Comédia de Deus
As Bodas de Deus
À Flor do Mar
Trebuie sa propun si un asiatic si il propun pe Zhang Yimou pentru simplul motiv ca nu i-am vazut filmele si vreau sa le vad:
Zhang Yimou
Red Sorghum
Raise the Red Lantern
Ju Dou
To Live
The Story of Qiu Ju
|