Personal, mi se pare că această condiţie de a propune doar regizori pe care îi cunoaştem prealabil nu îşi îndeplineşte scopul, din două motive:
1. Faptul că cel care propune regizorul a şi văzut din filmele respective, şi, în principiu, i-au şi plăcut, nu valorează nimic pentru ceilalţi participanţi care pot avea gusturi le fel de diferite ca şi în cazul în care regizorul propus nu ar fi fost văzut de susţinătorul său. Apoi cred că sunt scoşi din ecuaţie acei autori pe care nu am avut ocazia să-i vizionăm.
2. Atât timp cât există referinţe suficiente, eventual o motivare, cei care alegem putem face judecata acestora prin vot, în prima etapă prin selecţia regizorilor participanţi şi în etapta a doua prin votul propriu-zis, eliminatoriu.
Ideal ar fi fost să fie două faze preliminare: propunerile motivate şi limitate la un număr de patru, cum s-a propus, pe parcursul a câtorva zile după care această fază să fie închisă şi să se treacă în a doua fază, cea a voturilor de selecţie, eventual limitate şi ele la un număr (de exemplu opt).
Important este să participe cât mai mulţi, să discutăm sincer, liber despre film. Până la urmă e doar un exerciţiu de exteriorizare a unor idei/sentimente etc., nu o judecată de valoare. De curiozitate am intrat pe mubi, s-a dat exemplu concursul de acolo, şi totul este deschis. Avem şi un câştigător românesc.
|