Thread: Arta gătitului
View Single Post
Old 21 Feb 2012, 08:49   #1178
MariaMona
Crazy Mama

MariaMona

Multumesc, anaemona si Flavio! Caessar! super arata prajitura! Vrem si reteta! Daca va intereseaza reteta de papanasi fierti, o scriu indata. Eu in copilarie am mancat doar papanasi prajiti facuti de Bunica de la Bucuresti. Erau foarte buni! Mama nu facea defel. Aici in Banat se mananca insa mult papanasi fierti, serviti cu pesmet si zahar sau cu smantana. Nu sunt deloc greu de facut, dar trebuie sa cumparati o branza de vaci mai "mare" (adica nu foarte fina) si mai uscata. Mie cel mai bine mi-au iesit cu cea de la Napolact ambalata in punga de 500g.

Papanasi

Ingrediente:
500g branza de vaci
8 linguri de gris
3 linguri de zahar
1 plic zahar vanilinat
3 oua
pesmet prajit in ulei sau unt si zahar pentru servit.

Branza se amesteca intr-un castron cu grisul, zaharul, zaharul vanilinat si galbenusurile. Albsurile se bat spuma tare cu un varf de cutit de sare si se adauga amestecului. Dupa ce e gata se pune apa la fiert cu 1 lingurita de sare intr-o oala mai mare. Cand clocoteste apa, se pun cu lingura papanasii (cat lingura) sau se modeleaza usor in mana. Se reduce focul. Din momentul in care papanasii se ridica la suprafata, se fierb 10 minute. Se poate sa nu ramana toti intregi (sau nu sunt eu prea priceputa ), dar nu-i bai. Ieri, de exemplu, din aceasi compozitie, papanasii din prima tura mi s-au rupt, iar cei din a doua au iesit perfecti. Conteaza si sa stea un pic amestecul - de aceea se pune apa la fiert abia cand amestecul e gata pregatit.

Cat timp se fierb papanasii, se pune ulei sau unt intr-o oala sau vas de yena. Se incalzeste si se adauga pesmet din belsug. Se opreste focul atunci cand pesmetul incepe sa se prajeasca si isi schimba culoarea. Jumatate de pesmet se scoate deoparte. Papanasii se scot peste pesmet si se acopera cu pesmet si zahar. Se servesc calzi cu extra zahar pentru cine doreste. Pofta buna!

Last edited by MariaMona : 21 Feb 2012 at 09:10.
MariaMona is offline   Reply With Quote sendpm.gif