Trecand peste caracterul suspect de secret al discutiilor din trecut despre ACTA (nu stiu daca acum s-ar mai fi arborat aceeasi “transparenta” daca actul cu pricina nu ar fi fost dezvaluit de wikileaks), este adevarat ca multe din prevederile initiale ale ACTA au fost eliminate (altfel scandalul ar fi fost imens).
Dar (recunosc ca eu nu am cine stie ce cunostinte extinse in materie de drept) nu-mi plac unele omisiuni din acest act.
De exemplu, definirea scopului comercial al materialelor contrafacute sau piratate mi se pare destul de generoasa (cum adica un avantaj economic indirect?). Dupa cum au mai fost declaratii in Parlamentul European, mi-ar fi placut ca ACTA sa stabileasca clar faptul ca folosirea sau copierea unor materiale (in format electronic, in format hartie etc.) in scopuri de critica literara, pedagogice, de cercetare si alte asemenea nu reprezinta un act infractional.
De ex. ACTA specifica urmatorul lucru: A Party may provide criminal procedures and penalties in appropriate cases for the unauthorized copying of cinematographic works from a performance in a motion picture exhibition facility generally open to the public. Aici nu se mentioneaza nimic despre intentiile cu care este savarsit un asemenea act. Aspectul comercial nu mai este reluat.
Ce nu-mi mai place in ACTA este ca nu mentioneaza in nici un fel ca si acuzatul are drepturi. Dimpotriva, spune ca o instanta de judecata poate lua masuri fara sa audieze partea incriminata, ceea ce nu mi se pare ok. In plus, mi se pare ca lasa la latitudinea functionarilor vamali sa considere ei cam ce ar putea fi o incalcare a legii, ceea ce mi se pare nejustificat.
De asemenea, ACTA nu specifica nici o masura punitiva in caz ca “evidentele” colectate de autoritati sunt folosite in alte scopuri decat cele privind acuzatiile de incalcare a drepturilor de autor sau in caz ca aceste “evidente” sunt “pierdute” catre persoane nepotrivite.
Pentru ca eu cred ca ACTA are un caracter unilateral, specificand numai drepturile acuzatorilor, cu formulari destul de vagi pe alocuri (aia cu alleged infringement ma cam scoate din sarite) si avand in vedere secretomania din trecut asupra acestui document, eu voi iesi frumos sa protestez impotriva lui ca nu cumva sa ii vina cuiva idei cum ca ar putea face pe viitor ca lucrurile sa fie mai clare si mai urate in aceasta privinta.
|