Hai ca n-am ce face si mai vin cu o idee. Pentru fanii filmului: vreti sa facem o lista cu "100" (cate-om gasi, nu e musai o norma fixa) de micro-chestii preferate din estetica filmului. Ideal ar sa fie cat mai subtile posibil pentru ca probabilitatea de a impartasi o observatie noua celorlalti sa fie cat mai ridicata. E si important, nu e un joc gratuit idiot, prilejul pentru a cunoaste filmul pana in cele mai obscure unghiuri dar si ca exercitiu de testare a ascutimii perceptiei. Haide, nu fiti bulangii!
Dau eu startul:
1. Imi place, la cele doua jafuri in care il vedem actionand pe driver, momentele in care le deschide usa in intampinare complicilor care se intorc cu prada, si imi place si tracking-ul oblic ascendent si ofensiv al camerei catre chipul sau. actiunea asta a driverului e un detaliu care aduce o nota foarte apasata de realism scenei, mi se pare mie. Miscare camerei... e doar estetica, nu cred ca am ce explica.
2. Imi place cum devine un motiv, aparand in doua ocazii, faptul ca unul din cei doi perpetratori ai jafului ramane in urma de fiecare data, si este asteptat febril si cu sufletul la gura de partenerii sai. De asemenea faptul ca prima lovitura o anticipa, sub aspectul acesta, pe ultima, cred contribuie subliminal la sporirea pregnantei impactului emotional la urmatoare.
3. Imi place - oh, boy, o ador pe-asta - cadrul care surprinde rezolutia ambuscadei din camera de hotel, cu chipul driverului aproape exhaustiv inrosit de sange, cu ochii stupefiati de socul incercarii, cum protrude din penumbra unui perete inspre zona de close-up a camerei (de filmat) stationand cateva clipe si apoi retragandu-se la loc, totul captat in ralenti.
4. Tot in aceasta locatie (camera de hotel) imi place cum dupa ce o plesneste peste fata pe tipa tradatoare si o lipeste de saltea, ii acopera gura cu o mana inmanusata si cu indexul erect al celeilate tintuind-o amenintator de la distanta si - acum vine parte care-mi place - in procesul amenintarilor verbale scoate si replica (stati sa ma uit ca s-o citez exact!

... n-am gasit, bag de la mine): from now on every word that comes out of your mouth is the truth or else
I'm gonna hurt you. "I'm gonna hurt you"-ul ala e de o subtilitate si un eufemism care denota un self-confidence de cote zenitale + foarte foarte puternica senzatia de naturalete si realism. (O scena asemanatoare exista si in filmul "The Town" - am si mentionat asta pe topicul aferent la vremea aferenta - : cica "we're gonna hurt some people" si apoi le ravagiaza domicilui si le devasteaza trupurile de-a binelea. E pe principiul "cainele care musca (rau) nu latra".

Un alt moment din aceeasi categorie e cel din "The Godfather" cand Tom ii "plateste o vizita" (sic!) producatorului de filme pentru a-i impune o decizie, si la fel, diplomatia si eleganta amenintarilor lui sunt ingrozitoare... mai ales dupa ce ajungem sa realizam de ce se va dovedi a fi in stare sa faca pentru a-si atinge scopul). Oops, am cam deviat de la traseu, sorry. Dar o sa supravietuiti voi cumva, nu?
5. Cadrul din finalul urmarii de dupa atacul de la amanet cu masina adversarilor rasturnadu-se la tentativa de viraj, filmat prin fereastra dorsala a autoturismului driverului, din nou in ralenti.
6. Inapoi in camera de hotel asaltata: actiunea de a blocare a usii prin intermediul saltelei. Reactia instinctuala, improvizationala si disperata, dar si ideea in sine a masurii de auto-aparare- au o tusa de jalnic, patetic si penibil - wich is exactly what REALITY is all about!! Foarte tare.
7. "Sorry, wrong floor" - more than you could possibly imagine, pal.
8... va urma!