Unul dintre marile regrete ale vietii mele e ca nu stiu limba franceza (am facut engleza si germana in scoala). Si unul dintre regretele ca nu stiu limba franceza e ca nu pot sa citesc Cahiers du Cinema. Si e cam greu sa ma mai apuc dupa 30 de ani de asta.
Dar te cred.
"We Have a Pope" eu nu l-am vazut, stiu doar ca a fost permanent mai slab cotat decat alte filme de la Cannes de anul asta, si in topul criticilor, si la notele publicului.
M-am uitat si eu pe topurile lor din ultimii ani. Mi se pare interesant cum acel thailandez care a luat Palme d'or anul trecut, Apichatpong Weerasethakul, e plasat pe locul 1 sau 2 ca "filmul anului" in fiecare an cand face un nou film. Eu am vazut aproape toate filmele lui si dupa ce am vazut filmele lui pot sa zic ca e un cineast ce ma depseste, adica nu pricep tot ce-o vrea el sa transmita. Dar pe de alta parte am si senzatia (doar o senzatie!) ca nu e un impostor. Mi se pare interesant cum "crema cremei" criticilor, cum zici tu, il apreciaza constant si la nivel inalt, mereu pe primele locuri.