View Single Post
Old 03 Dec 2011, 21:39   #4014
Federico
Snob Elitist

Federico

"His Girl Friday"(1940, H. Hawks) - cred ca e cel mai entertatining film vechi sau cel mai vechi film entertaining pe care l-am vazut pana acum. Nu stiam despre ce-i vorba ianinte si m-a surprins la scurt timp dupa ce am recunoscut povestea pe care o mai urmarisem inscenata in "The Front Page" ('74), ambele avand la baza aceeasi piesa de teatru. Diferenta foarte interesanta e ca cele doua sunt construite oarecum palindromic (adica in oglinda) personajul principal fiind femeie in primul si barbat dincolo. Intr-adevar, filmul e pe buna dreptate celebru pentru vertiginozitatea incredibila a derularii actiunii, actorii mitraliindu-si in unele momente debitul amazonic de propozitii cu o indemanare supraomeneasca. Este teatral filmul - parte asumat, parte din cauza decalajului de epoci dintre receptorii de azi si expeditorii de acum 70 de ani -, insa spre surprinderea mea, am reusit performanta de a-mi mai amortiza rigiditatea sistemului de referinta estetic bazat pe preconceptiile realismului, si a privi spiritul filmului contextual. Spirit luminos si plin de inocenta care mi-a picat foarte bine, nu mai vazusem parca de-un car de ani ceva de genul. Un alt lucru care mi-a picat bine, a fost the good old way hollywood tells it (or at least used to tell it). Liniaritate cauzala impecabila de la primul cadru si pana la caderea cortinei, care in ultima vreme e de-a dreptul sufocata de moda finalurilor "deschise". Chiar mi-era dor de asa ceva.
Federico is offline   Reply With Quote sendpm.gif