Originally Posted by Federico:
Adica asta (mesajul #36) :
Originally Posted by Federico:
Tot fiind pe profilul lui Gorzo din 24 Fun am aruncat un ochi si peste artioclasul despre Drive. Si ia-u' ce spune:
Cea mai buna regie, westernul urban Drive (Cursa), al carui public ideal poate fi impartit in doua categorii situate la capete opuse ale scarii educationale: cei care apreciaza la un film simpla prezenta a unor ingrediente precum masinile rapide, interlopii duri, eroul taciturn si puternic, razbunarile sangeroase etc.; si cei care apreciaza finetea in chestiuni tinand de constructia cadrelor, de folosirea luminii, de alternarea miscarii cu nemiscarea, a linistii cu zgomotul etc.[
http://bucuresti.24fun.ro/articol/pr...nes-10752.html
|
|
Nu-mi merge linkul, nu gasesc pagina pe site-ul 24fun sa citesc in intregime articolul.
Ma intrebi ce parere am despre citatul acesta? Iti raspund doar referindu-ma strict la el.
In primul rand eu nu fac parte din publicul ideal al acestui film, nici din prima categorie, nici dintr-a doua, asa cum le defineste Gorzo. Cica a doua categorie e reprezentata de "cei care apreciaza finetea in chestiuni tinand de constructia cadrelor, de folosirea luminii, de alternarea miscarii cu nemiscarea, a linistii cu zgomotul". Nu ma mir ca citind cronici sau reviewuri dintr-astea se propaga si sa se mentina ideea (falsa) ca estetica este ambalajul, lustruirea unui film. Ca si cum toate astea pot fi apreciate in mod separat, intrisec, intr-un film. Ok, prima categorie exista si e reala, adica unora le plac filmele doar pentru masini, efecte, femei frumoase, un anumit tip de personaj, etc., dar as vrea sa vad si eu unul dintr-a doua categorie. Cineva care se duce la film si spune "vai ce lumini agreabile, vai ce alternare frumoasa intre liniste si zgomot!". Ma repet ca un papagal, dar asta e: lumina intr-un film (ca si orice alt element de estetica) este apreciata cand semnifica ceva, cand accentueaza un sentiment transmis intr-o scena, cand creeaza o atmosfera necesara actiunii din film. Ce rol are alternanta miscare-nemiscare sau zgomot-liniste in Drive? Cum se leaga de naratiune? Contribuie cu ceva? Au vreo conotatie? Asta as vrea sa-mi spuna un expert. Gorzo nu-mi spune.