View Single Post
Old 15 Oct 2011, 23:13   #23
varu
Guru

varu

Husbands
Adevarat tur de forta al unuia dintre cei mai mari meseriasi ai filmului. L-am descoperit acum 4 luni pe Cassavetes, am vazut patru filme de-ale lui pana acum (Husbands, The killing of a Chinese bookie, Faces, Shadows) si am ramas absolut naucit de ce fel de filme poate sa faca acest om. N-am gasit niciun cusur, niciun defect la niciunul dintre filmele lui. Filme perfecte. Cred ca sunt printre cele mai umane, fara perdea, fara vrajeala, fara ascunzisuri filme dintre cate exista.

"Go ahead, be honest. Go ahead, be honest."
Rostit a doua oara pe un ton mai ridicat ca prima data, ii zice Gus Evei pe patul de hotel inaintea declansarii unei scene explozive a filmului. Aceasta rostire-rastire poate fi motto-ul nu numai al lui Husbands, ci al intregii filmografii marca John Cassavetes. Fara fite, figuri, fasoane. Arata totul. Tot ce e inconfortabil, incomod, penibil, de ascuns, de nearatat. Arata decaderea omului, despoaie-l de toate voalurile in care societatea il imbraca. Sterge-i orice urma de pretinsa respectabilitate. Toarna-i alcool pe gat, pune-i pitipoanca in brate si vezi cum se comporta. Fa-l sa urle sau sa taca stanjenitor, sa planga ca un papitoi sau sa rada ca un dement si in fiecare secunda inregistreaza fiecare reactie si arata totul. Nu cenzura nimic. Asa e filmul asta.
Jocul actoricesc al trioului este absolut devastator si imposibil de judecat separat (care e mai bun?), fiecare vaneaza reactiile celuilalt, il antreneaza pe celalalt, scoate la suprafata nebunia din celalalt. Fiecare are solo-ul lui de mare clasa (Ben Gazzara cu nevasta-sa, Cassavetes cu englezoaica nevrotica, Falk cu chinezoiaca muta si obedienta). Ceea ce fac oamenii astia in filmul asta e echivalentul in cinema al unui concert Pavarotii/Domingo/Careras. In loc de "cei trei tenori", avem "cei trei tembeli". In loc de "O sole mio" avem "Mio Dio!". Oameni sfarsiti, sfasiati, la capatul unei fundaturi. De ras si de plans.
Pentru un astfel de film cred ca ar fi trebuit inventat "Oscarul colectiv".
E redundant sa folosesc cuvantul capodopera, pentru ca mie toate filmele lui Cassavetes vazute pana acum mi se par capodopere. Dar dintre cele 4 filme Cassavetes, Husbands se claseaza pe locul 2 dupa Faces (care l-ar fi eliminat pe Hou din turneu, daca apucam sa il vad in timp util).

Pana acum:
La "Faces" vs "Time to live, time to die" as fi votat Faces fara sa clipesc ca e unul dintre filmele mele preferate dintre toate filmele vazute.
La "Husbands" vs "A city of sadness", "A city of sadness" e unul dintre filmele mele preferate dintre toate filmele vazute.

Trebuie sa vad si "Secrets and lies" si de data asta mai ca imi pare rau ca unul dintre 'combatanti' va fi eliminat.

Last edited by varu : 16 Oct 2011 at 01:12.
varu is offline   Reply With Quote sendpm.gif