Originally Posted by Liviu-:
Doar atat ai citit? Ca altfel nu-mi explic cum de ai raspuns astfel
PS: Ai vazut Santantango? 
|
Am citit, of course. Tu sustii ca Drive poseda un stil aparte, o poezie sau arta vizuala, ca autorul are un anume simt estetic. Insa estetica unui film nu tine doar o anumita frumusete a imaginii, ca si cum ai face un stop cadru in scena cu ciocanul si totul arata cool, interesant, stylish, etc. Toate elementele ce compun imaginea unui film, decorurile, costumele, eclerajul, stilul in general, miscarile si unghiurile camerei, focalele, culoarea, montajul, la care putem adauga sunetul, muzica; toate acestea, oricat de frumoase, poetice, extraordinare ar fi in mod separat, ele nu dau valoare filmului decat daca conlucreaza pentru a da un sens comun filmului, daca sunt strans legate printr-o semnificatie de actiunea si evenimentele filmului, daca caracterizeaza un personaj sau anumite raporturi dintre personaje. In filmul noir, de exemplu, imaginea intunecata, umbrele, incaperile stramte, nu redau nu doar o atmosfera ci si starea de spirit a personajelor. Apartamenul din Le Samourai nu e intamplator auster, cu peretii inchisi la culoare, cu mobilier strict necesar. El "spune" ceva despre caracterul lui Jeff Costelo. Care e sensul constrastul dintre inexpresivitatea dansatoarelor si agitatia lui Gosling in scena cu ciocanul din Drive? De ce tot filmul, ca intreg, personajele se comporta normal psihologic, iar aici, in aceasta scena nu? Mi se pare o scapare. De asemenea in Drive mi s-au parut nepotrivite culorile imaginii. Prea deschise, prea calde, prea saturate. In Payback cu Mel Gibson, de exemplu, culorile sunt reci, spre albastru, dure, potrivite unei istorii cu impuscaturi si violenta. La fel muzica in Drive, total nepotrivita mi se pare, parca e pusa la intamplare: "hai sa punem niste muzica din anii 80!" si nimic mai mult. Kurasawa spunea ca muzica trebuie sa compenseze o scena, daca scena e una fara importanta, plictisitoare, dar necesara, el adauga mereu muzica in fundal. Daca scena e intensa, dimpotriva, renunta la muzica.
Eu nu zic acuma ca toti ar trebui sa realizeze filmele la fel, in stil clasic.
Poti incalca orice reguli atata timp cat rezultatul e unul interesant. Din pacate in Drive nu se vede. E opinia mea.
Originally Posted by Liviu-:
PS: Ai vazut Santantango? 
|
Nu.