View Single Post
Old 29 Sep 2011, 18:02   #784
anaemona
Guru

anaemona

Doua/Una sper sa fie corect.

1. Se impart in 2 monedele si se pun pe balanta si balanta e ne-echilibrata de la inceput. Se ia pe rind cite una din fiecare taler. In momentul in care se ajunge la moneda falsa balanta devine echilibrata.
2. Pastram separat ultimele 2 monezi pe care le-am luat de pe balanta. Una din ele e vinovata. Le punem una in dreapta cealalta in stinga balantei si separat tot dreapta singa cele 2 grupuri de monezi de 59 fiecare. Luam ultima moneda din oricare parte, sa zicem ca incepem cu dreapta si tot din partea dreapta o moneda din grupul de 59 si le punem fiecare pe un taler (stim care din cele 2 e ultima ). Daca balanta e in chilibru amindoua sint bune, Daca nu e in echilibru, in functie de inclinatia balantei stim daca e mai grea sau mai usoara. Daca a fost in echilibru lasam monezile pe talere si luam ultima moneda din stinga si o punem pe unul din talere si o alta moneda din grupul de 59 din stinga pe celalalt taler. Tot asa stim care a fost moneda ultima din stinga. In functie de inclinare iarasi stim care e moneda vinovata si cum e, mai usoara, mai grea.

Sa nu-mi spui ca se poate dintr-o singura cintarire dupa ce m-am muncit sa scriu asa de mult.

De fapt cred ca daca pastrezi cite o moneda pe talere din prima cintarire apoi urmezi ce-am scris la punctul 2, practic inca esti la prima cintarire.