View Single Post
Old 27 Sep 2011, 22:32   #164
buticut
Guru

buticut

Originally Posted by Liviu-:
Originally Posted by FreakDoll:
Mi-a povestit un prieten care a fost in China ca sunt locuri in care te poti uita la ei si iti poti alege cainele din care vrei sa mananci. Mie nu-mi vine sa cred asa ceva.

Dar daca-i vorba de pasari, porci, vite, ovine iti vine sa crezi? Cu se sunt mai presus cainii decat celelalte animale?

A raspuns Pitbull la intrebarea "De ce cainii sunt mai presus decat porcii", asa ca o sa ii dau quote, pentru ca nu cred ca o pot face mai bine decat el:

Originally Posted by Pitbull:
Intr-adevär, porcii au o inteligentä potentialä nebänuitä, care nu li s-a dezvoltat pur si simplu fiindcä omul, de-a lungul vremii, i-a folosit exclusiv ca sursä de hranä, färä sä le-o antreneze si sä le-o cultive. Si se pare cä, la un anumit nivel, acelasi lucru e valabil si pentru vite, oi si capre. Acesta nu este decât unul dintre motivele pentru care vegetarienii au exclus complet carnea din regimul lor alimentar.

In rest, statutul câinilor, al cailor si al pisicilor are urmätoarele träsäturi aparte:
- La nivel pragamtic, am constituit cu ei, de-a lungul mileniilor, o relatie nu doar utilitarä, ci chiar socialä - ni i-am fäcut efectiv prieteni. Asta s-a fixat atavic, în subconstientul speciei. Ca rezultat, câinele considerä omul, instinctiv, un "prieten", iar sacrificarea lui nu e doar un abuz de fortä, ca în cazul porcilor si al celorlalte animale "alimentare", ci si de trädare (a prieteniei si încrederii).

- In plus, am putea eventual accepta, cu îngäduintä, folosirea lor alimentarä, de cätre o natiune care o practicä prin traditie, dar nu putem trece peste metodele de sacrificare extrem de crude (bätaia pentru "frägezire", aruncatul de vii în apä clocotitä, jupuirea de vii pentru operativitate si supletea pielii prelucrate, etc.) AICI nu mai încape nici un fel de discutie.

Personal, consider un abuz (inclusiv în obiceiurile noastre, ale europenilor), sacrificarea puilor. Nu consum niciodatä carne de miel sau vitel, si evit carnea de purcel. Nici chiar la carnea de animal adult nu ma reped (nu numai cä tin posturile - care pe lângä valoarea lor spiritualä au si rolul de a ocroti într-o anumitä mäsurä speciile, mai ales în perioadele lor de împerechere; nu degeaba marile posturi se tin primävara si toamna, încä din vremurile pre-crestine), dar si în general cumpär destul de rar carne. Nu sunt vegetarian, considerând cä regimul carnivor cu mäsur are valentele lui, si stä în legea naturii (în fond, le e propriu si animalelor - care, cum bine stim, sunt neprihänite moral) - dar consider cä, pe lângä limitele lui biologice, trebuie sä fie practicat färä cruzimi inutile.