Skammen
Foarte diferit fata de celelalte filme ale regizorului, Skammen prezinta modul in care evolueaza relatia unui cuplu (format din doi dintre actorii preferati ai lui Bergman - Liv Ullman si Max von Sydow) pe durata razboiului. Relatia celor doi incepe sa clatine inca dinainte ca razboiul sa inceapa, ambii avand un sentiment de teama continua datorita vestilor mereu pesimiste de la radio, sentimente amplificate poate si de izolarea celor doi, care in viata de zi cu zi nu intra in contact cu prea multe persoane de pe insula.
Prima scena prezinta o zi obisnuita din viata celor doi, fiind poate singurul moment cat de cat linistit din film. Apoi situatia se inrautateste treptat: din ce in ce mai multe convoaie circula prin zona, cateva avioane trec si lasa in urma parasutisti, bombardamentele incep, iar cei doi ajung chiar victime ale propagandei si ale abuzurilor celor doua tabere.
Pe toata durata acestor scene camera se concentreaza asupra celor doi: privim reactiile lor, felul in care se comporta in fiecare moment de tensiune, felul in care disperarea lor creste si ajung sa faca lucruri inexplicabile - sotia isi inseala sotul cu primarul orasului, iar acesta ucide un tanar ratacit prin zona. Concluzia: felul radical in care cei doi s-au schimbat.
Cu un puternic mesaj anti-razboi, filmul lui Bergman reprezinta un studiu excelent al psihologiei umane in situatii deosebite. Desi mi-au placut mai mult Die Brücke sau Idi i smotri, cam la aceeasi calitate mi se pare si Skammen. Cred ca e cel mai bun film de pana acum din competitie!
* Desi am vazult filmul vineri, am asteptat fiind convins ca o sa vad si Bad Timing in timp util ca sa votez, insa pe cel din urma abia inainte l-am terminat. Revin maine cu cateva cuvinte si despre el, desi oricare ar fi fost alegerea mea, rezultatul este evident in favoarea lui Bergman.
Bad Timing
Tintele mele principale de la Nicolas Roeg erau Don't Look Now, Performance si Walkabout. Iar despre acest Bad Timing nu stiam absolut nimic, insa mi-a placut foarte mult. Ritm foarte bun inca de la inceput; poveste prezentata in foarte multe scene in care ni se relateaza pe de-o parte prezentul (actiunea are loc la spital, si consta in ancheta la care este supus Alex, personajul principal, interogat de catre inspectorul Netusil), iar pe de alta parte trecutul (si anume relatia dintre cei doi protagonisti prezentata in flashback-uri); personaje complexe bine conturate - acestea reprezinta principalele puncte forte ale filmului.
Relatia celor doi este una atipica, mai degraba o aventura, ce are loc din cand in cand - Milena trece regulat si pe la sotul ei ceh din Slovacia, sau mai iese cu diferiti prieteni, pe care-i saruta cu nonsalanta in fata iubitului(amantului?) ei. Alex in schimb tolereaza toate aceste escapade, problema cu alcoolul, certurile dese, multumindu-se cu partidele de sex de care pare dependent. Insa aceasta toleranta scapa de sub control, acesta ajungand sa faca o obsesie din Milena, pe care in final o rapeste si o violeaza.
Un film bun care a avut ghinionul sa pice in competitie tocmai cu Shame. Oricum, o sa urmaresc de la Roeg si cele trei filme pe care le-am amintit mai sus.
Last edited by loud.rocks : 12 Sep 2011 at 16:39.
|