Am mai ratat eu niste mari scriitori tocmai .pentru ca am inceput cu cartile lor cele mai slabe.Morala : citeste mai multe carti scrise de un nume mare si poate o sa-ti placa ceva ;ca la loterie -tragi pina pui mana pe lozul cistigator.
Am citit o culegere de povestiri de Sherwood Anderson ,''Winesburg In Ohio'' ,carte aparuta prin anii'20 si tradusa( de Nicu Steinhardt ) la BPT .Mare scriitor acest Anderson ;limbaj (aparent ) simplu dar la obiect .Fara inflorituri si stilizari inutile .Nenea asta este tatal unor scriitori precum Raymond Carver ,Bukowski .Cind mai strecoara si niste chestii grotesti pe ici pe colo chiar ca te duce cu gindul la marii sciitori sudisti americanii din perioada interbelica.
''Am iubit-o ,spuse el .Nu pretind ca n-am fost un nerod ,O mai iubesc si acum .In amurgul serii aceleia de primavara m-am tirat la picioarele ei si m-am smerit in fata ei .i-am sarutat pantofii,gleznele deasupra pantofilor.Cand marginea rochiei ei mi-a atins fata ,tremuram.Dupa ce am dus o astfel de viata doi ani ,am aflat ca izbutise sa-si faca rost de inca trei iubiti care veneau regulat in casa noastra in vreme ce eu eram plecat la lucru ,n-am vrut sa-i ating nici pe ei ,nici pe ea.Am trimis-o doar la maica-sa acasa si n-am spus nimic.Dispuneam de 400 de dolari la banca si i-am dat ei.N-am intrebat-o de ce m-a inselat.N-am spus nimic .Dupa ce a plecat ,am plins ca un coplil nating .In curind ,am gasit prilejul sa vind casa si i-am trimis si banii luati pe casa''
|