Am vazut aseara Le genou de Claire. Fac cateva remarci in afara concursului, daca e permis.
Povestea mi-a sunat a "Legaturi Primejdioase" second hand.
Zic asta pentru ca in filmul de fata, spre deosebire de povestea lui Laclos, predomina reflexia in detrimentul experientei. Personajele, cu exceptia lui Claire si a amicului ei, sunt preocupate in principal sa analizeze, sa vorbeasca despre, relatiile lor, in loc sa le traiasca.
Se spune ca geniul lui Shakespeare consta in a portretiza fiecare personaj intr-un fel unic, disctinct de celelalte, prin fapte si mai ales vorbe. Cunoscatorii in domeniu pot recunoaste un personaj, din cele o mie si ceva, doar dupa cateva replici. Rohmer se afla la polul opus.
Toate personajele par a avea acelasi discurs in acest film. Toti sunt fini psihologi, inclusiv Laura, in ciuda celor 15, 16 ani ai ei. Autorul si filozofia lui de viata transpare din spatele fiecarui personaj.
As zice ca filmul ar fi fost mai bun daca: unu, ar fi avut mai putin text, lucru cel face intr-un fel prea literar, prea repetitiv - il ascultam pe Jerome justificand motivul viitoarei lui casatorii de vreo trei ori - si doi, daca rolul Aurorei ar fost atribuit unei actrite ce ar fi putut contrabalansa jocul lui Brialy. Cred ca si o actrita franceza aleasa la intamplare ar fi jucat mai bine. Nu accentul deranjeaza, cum s-a mai spus aici, ci jocul prost.
Am remarcat cu placere, in schimb, pe tanarul (pe atunci) Fabrice Luchini care avea deja stil. Cativa ani mai tarziu urma sa joace in Contes Immoraux de Walerian Borowczyk. Titlu ce pare a fi o replica la filmele lui Rohmer. Filme in care regasim binecunoscuta dilema morala la care e supus eroul principal. Cineva spunea ca nu exista miza in filmul acesta. Exista si aici insa e aproape insesizabila. Similar acelei categorii de filme criminale denumite "who donne it?", as catergorisi Genunchiul lui Claire (precum si altele ale lui Rohmer, L'amour l'après-midi de exemplu) ca fiind un "he's going do it or not?". Daca in primul caz astepti sa afli cine e criminalul, in al doilea caz astepti sa afli care va fi decizia eroului. Va invige constiinta morala sau nu? Isi va incalca Jerome angajamentul sau nu? Isi va insela Bernard sotia sau nu?
Last edited by Mercutio : 21 Aug 2011 at 18:35.
|