Thread: Arta gătitului
View Single Post
Old 14 Aug 2011, 16:33   #663
zeno.marin
Senior
 
zeno.marin
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 139
Here comes the chinese cook...

Iata si reteta care m-a facut celebru (intr-un grup restrans de prieteni curajosi):

Necesar/ingrediente:
- Un aragaz cu cuptor.
- Oala in care sa incapa cantitatea dorita de cartofi + cca. 5 cm (2") de H2O.
- Vas din sticla termorezistenta (cunoscut si sub numele de vas de Jena, sticla Pirex sau Duran)
- Razatoare
- Lingura de lemn, paletuta de plastic termorezistent, egal ce. Ceva cu ce sa mesteci in cratita fara sa o zgarii/distrugi.
- Tigaie
- Fund de lemn
- Cutit ascutit si fara zimti
- Niste cartofi - http://en.wikipedia.org/wiki/Potato. Vreo 4 ajung.
- Apa cu sare (~1 lingura de NaCl)
- 1 ceapa barosana (sau chiar doua mai mici)
- Ulei cat sa poti cali ceapa
- O bucatica de ceafa afumata, sunca, pastrama sau similar - dupa preferinte
- Masline si cascaval (optional), marar sau alte frunze.


How to...:
- se spala cartofii cu simt de raspundere. Si apa evident.
- se pun la fiert cu coaja cu tot.
- cand poti baga relativ usor furculita in ei, ii dai jos de pe foc
- arunci apa si pui alta rece in loc (nu de alta, dar ca sa nu te arzi cand ii cureti).
- tai ceapa "pestisori" (marunt).
- tai sunca cubulete cu latura de 4.2321 mm.
- pui ceapa la calit in tigaie si amesteci din cand in cand ca sa nu se arda. Calit ceapa = cand feliile de ceapa devin translucide
- deschizi geamul si inchizi usa catre camera, ca incepe sa miroasa
- amesteci iara, ca sa nu se prinda.
- mai pui niste sare, ca e nevoie. Nu vreau sa cobesc, dar o sa pui prea putina, de frica.
- adaugi si sunca taiata mai devreme.
- acum ca s-au racit un pic cartofii, incepi sa ii cureti.
- crezand ca esti mai eficienta, observi ca te-ai apucat de doua lucruri deodata, si nu poti face ambele bine.
- asa ca iei tigaia de pe foc (din ratiuni evidente) si te intrebi de ce n-ai curatat cartofii inainte.
- il injuri pe ala care a scris chestia asta, ca habar n-are
- Iei razatoarea si dai cartofii prin ea, peste ceapa calita din tigaie. Desigur, folosesti partea cu gaurile alea cam de 4mm diametru.
- o bucatica neglijabila din deget se pierde printre cartofii rasi pana acum.
- din nou il injuri pe ala care a scris chestia asta, pentru ca... gasesti tu un motiv. Un pansament rezolva problema.
- realizand ca esti din nou pe calea cea buna, pui iara tigaia pe foc si amesteci continutul cu lingura de lemn
- observi ca mai da pe afara si regreti ca n-ai luat o tigaie mai adanca, asa cum ti-am spus de la inceput.
- cand s-a rumenit amestecul, se transfera in vasul de jena si se pune la cuptor.
- strangi ce ai dat pe linoleu si arunci la gunoi
- aprizi cuptorul si pui vasul inauntru
- astepti cateva minute, timp in care mai observi resturi cazute pe jos. Constati ca ai timp sa cureti prin jur.
- te mai uiti in cuptor sa vezi cum arata.
- astepti, pentru ca tot nu e gata.
- nu-i bai, pentru ca profiti ca sa razi niste cascaval deasupra si pui niste masline, eventual marar, dupa gust. Poti face asta si la sfarsit, dar n-ai rabdare si o faci acum.
- mai astepti cateva minute
- iar deschizi cuptorul (si salivezi) :-P~~ Hmm...Decizi sa mai lasi un pic sa se faca bine.
- cum totul are o limita, iei doua carpe groase si cu grija sa nu te arzi, scoti vasul si il pui pe fundul de lemn pe care... ai uitat sa-l pregatesti. Pui pe altceva...
- acum ca ai muncit atata, nu prea iti mai arde de mancare, dar ar fi pacat si chiar culmea sa nu mananci!

Pofta buna!
zeno.marin is offline   Reply With Quote sendpm.gif