Iata si reteta care m-a facut celebru (intr-un grup restrans de prieteni curajosi):
Necesar/ingrediente:
- Un aragaz cu cuptor.
- Oala in care sa incapa cantitatea dorita de cartofi + cca. 5 cm (2") de H2O.
- Vas din sticla termorezistenta (cunoscut si sub numele de vas de Jena, sticla Pirex sau Duran)
- Razatoare
- Lingura de lemn, paletuta de plastic termorezistent, egal ce. Ceva cu ce sa mesteci in cratita fara sa o zgarii/distrugi.
- Tigaie
- Fund de lemn
- Cutit ascutit si fara zimti
- Niste cartofi -
http://en.wikipedia.org/wiki/Potato. Vreo 4 ajung.
- Apa cu sare (~1 lingura de NaCl)
- 1 ceapa barosana (sau chiar doua mai mici)
- Ulei cat sa poti cali ceapa
- O bucatica de ceafa afumata, sunca, pastrama sau similar - dupa preferinte
- Masline si cascaval (optional), marar sau alte frunze.
How to...:
- se spala cartofii cu simt de raspundere. Si apa evident.
- se pun la fiert cu coaja cu tot.
- cand poti baga relativ usor furculita in ei, ii dai jos de pe foc
- arunci apa si pui alta rece in loc (nu de alta, dar ca sa nu te arzi cand ii cureti).
- tai ceapa "pestisori" (marunt).
- tai sunca cubulete cu latura de 4.2321 mm.
- pui ceapa la calit in tigaie si amesteci din cand in cand ca sa nu se arda. Calit ceapa = cand feliile de ceapa devin translucide
- deschizi geamul si inchizi usa catre camera, ca incepe sa miroasa
- amesteci iara, ca sa nu se prinda.
- mai pui niste sare, ca e nevoie. Nu vreau sa cobesc, dar o sa pui prea putina, de frica.
- adaugi si sunca taiata mai devreme.
- acum ca s-au racit un pic cartofii, incepi sa ii cureti.
- crezand ca esti mai eficienta, observi ca te-ai apucat de doua lucruri deodata, si nu poti face ambele bine.
- asa ca iei tigaia de pe foc (din ratiuni evidente) si te intrebi de ce n-ai curatat cartofii inainte.
- il injuri pe ala care a scris chestia asta, ca habar n-are
- Iei razatoarea si dai cartofii prin ea, peste ceapa calita din tigaie. Desigur, folosesti partea cu gaurile alea cam de 4mm diametru.
- o bucatica neglijabila din deget se pierde printre cartofii rasi pana acum.
- din nou il injuri pe ala care a scris chestia asta, pentru ca... gasesti tu un motiv. Un pansament rezolva problema.
- realizand ca esti din nou pe calea cea buna, pui iara tigaia pe foc si amesteci continutul cu lingura de lemn
- observi ca mai da pe afara si regreti ca n-ai luat o tigaie mai adanca, asa cum ti-am spus de la inceput.
- cand s-a rumenit amestecul, se transfera in vasul de jena si se pune la cuptor.
- strangi ce ai dat pe linoleu si arunci la gunoi
- aprizi cuptorul si pui vasul inauntru
- astepti cateva minute, timp in care mai observi resturi cazute pe jos. Constati ca ai timp sa cureti prin jur.
- te mai uiti in cuptor sa vezi cum arata.
- astepti, pentru ca tot nu e gata.
- nu-i bai, pentru ca profiti ca sa razi niste cascaval deasupra si pui niste masline, eventual marar, dupa gust. Poti face asta si la sfarsit, dar n-ai rabdare si o faci acum.
- mai astepti cateva minute
- iar deschizi cuptorul (si salivezi) :-P~~ Hmm...Decizi sa mai lasi un pic sa se faca bine.
- cum totul are o limita, iei doua carpe groase si cu grija sa nu te arzi, scoti vasul si il pui pe fundul de lemn pe care... ai uitat sa-l pregatesti. Pui pe altceva...
- acum ca ai muncit atata, nu prea iti mai arde de mancare, dar ar fi pacat si chiar culmea sa nu mananci!
Pofta buna!