View Single Post
Old 02 Aug 2011, 15:06   #1434
Liviu-
Film Dissection

Liviu-

Originally Posted by Twinsen:
Liviu, tu de fapt vorbesti de faptul ca poti fi un om moral, fara sa fii crestin. Dar nu stiu in ce masura exista moralitate universala. Morala se raporteaza la un sistem de credinte, nu neaparat religioase. Intr-un sistem e imoral sa faci sex, in altul e imoral sa nu faci sex. In unul e imoral sa minti daca iti cere seful, in altul e imoral sa nu faci ce iti cere seful. Pana la urma totul tine de persoana si de ce alege.

Vroiam sa spun ca exista un concept de moralitate acceptat de cea mai mare parte a lumii cel putin, concept care nu tine de religii.

Originally Posted by Twinsen:
"Ideea" de crestinism nu are cum sa deranjeze in sine, la fel cum nu o face nici o alta idee. Intodeauna actiunile determinate de idei sunt cele care deranjeaza.

Atunci sa spunem altfel. O persoana care respinge o credinta, adica o religie, cu existenta unei/unor persoane/entitati in centrul lor nu-i respinge neaparat idei, chiar centrale, ale credintei precum cele 10 porunci, ci respinge cultul idolatriei. Respinge rugaciunea, activitatea bisericeasca, actiunci care tin strict de acea credinta. Ca sa spui ca un credincios e persecutat trebuie sa fie in primul rand persecutat pentru activitatile astea, nu pentru cele care nu tin strict de credinta lor. Atunci cand un credincios e persecutat pentru ca se roaga, pentru ca intra intr-o biserica, pentru ca are in posesie o Biblie, atunci se numeste ca el e persecutat pentru ca-i credincios, nu cand refuza sa minta sau sa faca sex. Cred ca lucrul asta e destul de clar si oricat am intoarce-o noi pe dos pe teme secundare ideii de persecutie de la care am plecat, tot nu o sa ajungem logic la concluzia ta. Asta o poti face doar cu alte exemple, din grupul celor enumerate mai devreme.
Liviu- is offline   Reply With Quote sendpm.gif