Originally Posted by brax:
Nero îi arunca în groapa cu lei
|
Faptul ca ai recurs la argumentul asta le cam anuleaza pe toate celelalte cu persecutia din partea crestinilor. Pai nu e aceeasi chestie doar pe invers? Si ce e mai clar ca ti-e un contraargument e faptul ca asta s-a intamplat cu mult inaintea cruciadelor si a celorlalte evenimente. Nu m-am documentat, dar ma indoiesc ca Nero era ateu de exemplu. Cat despre Stalin, Hitler si altii au omorat in aceeasi masura in numele ateismului in care au omorat si cei de care vorbeam mai inainte in numele credintei. Iar despre Hitler am impresia ca nici nu se stie sigur daca era ateu, caci parca in discursurile sale se considera crestin.
Persecutia crestinilor e o inchipuire. Ce persecutie a oamenilor religiosi vezi tu acum? Ba din contra, majoritatea populatiei globale are o credinta si priveste populatia ateilor ca pe o populatie lipsita de morala, una comunista. Ei cred ca respingerea existentei lui Dumnezeu inseamna si respingerea binelui, a bunului simt, a manierelor, a eticii. Sunt mult mai ignoranti decat sustii tu ca ar fi danonino. Ce vezi tu acum e o iesire in vazul lumii a ateilor, nu o persecutie a crestinilor. E si normal sa apara o anumita denigrare la adresa crestinatii prin aceasta iesire doar prin simpla existenta a ateismului. Ateii fac mai mult ce le zice "credinta" lor decat sa denigreze credinta altora, dar asta prin definitie inseamna sa denigreze crestinatatea, asa cum urmarea religiilor inseamna sa denigreze ateismul. Si asta vedem noi, cum ateii au inceput sa iasa de pe oriunde, cum au reusit in sfarsit sa prinda glas si sa spuna cu voce tare ce cred ei in ciuda unei societati majoritar religioasa care se teme pentru credinta ei. Ma refer la intreaga lume, lasand la o parte trecutul tarii noastre.
Tu ai impresia ca ateismul si lipsa credintei e de vina pentru "decaderea" societatii? Ce decadere? Eu cred ca oamenii evolueaza, desi poate sunt printre putinii care cred asta. Crezi ca oamenii credinciosi ai secolelor trecute aveau principii adevarate fata de cei de acum, crezi ca atunci nu existau ticalosi, ca nu existau boli, nu exista foamete, nu exista imoralitate, nu exista nefericire? M-am plictisit de discursul asta, de parca voi ati fi trait in perioada aia si stiti cat de fericiti erau oamenii pe atunci. Imi imaginez ca traiau intr-o adevarata mizerie, plina de tot felul de boli si numai astea erau de ajuns incat sa traiasca o viata cu adevarat mizerabila si plina de deceptii. Ce te face sa crezi ca pe atunci societatea era superioara acesteia din prezent? Ce te face sa crezi ca modul in care vezi tu lumea e corect si celelalte sunt gresite? Credinta ta? E doar o credinta, e ceva care traieste doar in capul tau. Odata ce te-ai stins s-a stins si ea cu tine si e doar dusa mai departe de altii ca tine. Dar nu le poti spune oamenilor ca modul lor de viata e gresit, e gresit din punctul tau de vedere, dar e viata lor si ei poate vor altceva de la ea. Nu cred ca oamenii sunt mai prosti ca inainte, chiar indobitociti de tv si alte prostii cum zici tu. Crezi ca inainte erau niste genii? E foarte posibil ca raportul sa se fi pastrat de-a lungul timpului. Eu nu stiu asta si tu nu trebuie sa pretinzi ca stii. Asa cum oamenii sunt manipulati acum au fost manipulati dintodeauna si vor continua sa fie. La fel de bine credinta ta ar putea fi o manipulare si daca intr-adevar ar fi, nicio alta manipulare a lumii asteia nu s-ar compara cu dimensiunile ei.
Asta nu-mi place mie, discursul fatalist cum ca tot ce urmeaza e rau si tot ce e datorat stiintei ne-a condus pe o cale gresita, iar ce era inainte era Nirvana. Mai cu seama atunci cand "decaderea" asta e atribuita ateismului si lipsei credintei in Dumnezeu. Lucrurile astea n-au nicio treaba cu credinta. Multi oameni de stiinta au fost, sunt si vor fi credinciosi.