View Single Post
Old 01 Aug 2011, 12:05   #1398
Liviu-
Film Dissection

Liviu-

Imi place cand un credincios jigneste gratuit un ateu. Arata cat de slaba e credinta lui. Lucrul asta se observa si mai bine la articolele despre Hawking, oamenii aia sustin fara voia lor ideea ca multi credinciosi sunt intr-adevar inapoiati, iar credinta lor nu valoareaza nimic. Noroc pentru ei ca mai sunt altii mai inteligenti, aia adevarati, pe care ii si respect de altfel. Nu ma refer la genul lui brax, ci la acei credinciosi care isi dedica viata credintei lor si binelui. Acei care gasesc un anumit calm, o anumita stare de integrare perfecta in lumea asta. Spre asta tind si eu, dar nu pe calea credintei. Nu e nevoie de o fiinta superioara pentru toate astea.

Ziceam ca genul de credinta al lui brax nu face parte din categoria respectiva, dar nu face parte din cea mai inapoiata. Din contra, e pacifist, nu tine neaparat sa-si impuna punctul de vedere, si mai important, nu ti-o baga pe gat cu jigniri. Desi are dreptate cu privire la anumite teorii, cred ca rateaza imaginea in ansamblu. Unele teorii sunt intr-adevar doar niste teorii, doar ca alea sunt mult mai posibile decat alte variante sustinute de credinciosi. Pentru ca in cadrul lor, ca si in cel al ateilor, existe mai multe feluri de a vedea teoriile astea. Sunt credinciosi care cred ad literam tot din Biblie, altii doar anumite parti, altii cred ca totul e o metafora, altii cred intr-un alt fel de Dumnezeu, numesc natura, fizica etc. ca Dumnezeu, fara a-l considera o entitate. La fel pot face si ateii, sa nu creada in Dumnezeul biblic, dar sa considere un fel de Dumnezeu fortele naturale care tin lumea unita etc. Alti atei pot sa respinga orice forma a lui Dumnezeu, adica resping ideea de Dumnezeu in orice forma. Fortele naturii sunt fortele naturii, atomii sunt atomi etc.

Biblia nu e o dovada, e doar o carte scrisa de oameni. Citeam acum The Lord of the Rings si din cand in cand baga cate informatii de arbore genealogic si chiar mi-am amintit de Biblie. Daca Biserica dorea sa crezi in cartea asta ar fi putut incerca, problema e ca nu-i atat de veche, oamenii nu mai sunt asa usor de convins cu toata tehnologia si cu atatea descoperiri care elucideaza usor multe din ceea ce alta data s-ar fi numit miracole. Desigur, inca mai spune lumea ca X lucru e miracol, asta pana tehnologia avanseaza si va fi elucidat la randul sau.

Pe mine nici nu ma mai intereseaza daca cineva e credincios sau nu. Momentan privesc lucrurile cumva nihilistic. Nu cred ca exista nici o lume de apoi, nici un Dumnezeu, iar tot ce-i pe lumea asta e trecator, totul o sa piara la un moment dat. Eu, voi, chiar si Beethoven, Mozart si alti mari artisti. La un moment dat o sa dispara toate oricat ne-am chinui noi sa le tinem in viata. Si cum totul are un inceput si un sfarsit, la fel si credinciosul care sustine opusul a ceea ce cred eu. Asa ca singurul motiv pentru care particip la discutiile de genul asta e o anumita distractie din a discuta in contradictoriu. Un motiv mai bun e pentru a schimba punctele de vedere ale unor oameni, dar de ce as face eu asta? Trecand peste faptul ca sansele de izbanda sunt foarte mici, de ce as schimba credinta cuiva? Am eu certitudinea ca-i va fi mai bine fara credinta respectiva sau are un credincios certitudinea ca mie imi va fi mai bine cu ea? Chiar daca nu exista Dumnezeu viata lui poate fi mai buna daca el crede, valabil si invers. Cu siguranta nu cred ca o mare parte din lume nu s-ar putea descurca cu tipul asta nihilistic de a privi lucrurile, n-ar gasi un sens vietii. Asa ca sigur nu vreau sa impun modul asta de a vedea lucrurile, desi eu ma simt foarte bine. Probabil fiecaruia ii e mai bine cu un anumit tip de a vedea lucrurile, e bine ca ai de unde alege. Dar un lucru care nu-mi plac e denigrarea stiintei si sustinerea unor mentalitati medievale in ceea ce o priveste.

PS: Si pe mine ma deranjeaza anumite presupuneri despre persoana lui brax. Cu siguranta nici mie, ca ateu, nu mi-ar conveni etichete puse cu atata usurinta cum se face de obicei.

PS2: Toata chestia asta cu credinta vs ateism vs alte chestii de genul mi se pare ca un joc de copii. Pur si simplu sentimentul meu.

Last edited by Liviu- : 01 Aug 2011 at 12:09.
Liviu- is offline   Reply With Quote sendpm.gif