Thread: Woody Allen
View Single Post
Old 25 Jul 2011, 19:56   #23
zeno.marin
Senior

zeno.marin

Cateva ganduri despre Deconstructing Harry

Asa a vrut Woody Allen sa rupa cateva cadre, asemeni unui dirijor glumet care da intrarile altfel decat pe partitura, sa incerce daca auditoriul cunoaste aria. Caci explicatia vine totusi natural "Sunt un tip care nu poate functiona bine in viata, dar o poate face in arta". Aceasta este fraza de incheiere si concluzia pe care o trage Harry Block, cel a carui personalitate o descompune Woody Allen. Filmul nominalizat la oscar pentru scenariu, ne conduce prin lumea acestui scriitor lovit de un blocaj de creatie. Si iata ca rezultatul acestei fantezii este ca avem un film cu atat de multi actori buni, incat impresia mea este ca fiecare si-a dorit sa faca echipa cu celelalt, din mandrie profesionala.

Un pic prea evreiesc, excesiv concentrat pe sex si mult prea nevrotic, filmul nu rupe traditia peliculelor lui Woody Allen, asa ca cine agreeaza particularitaile umorului sau cu totul specific se va bucura de numeroase replici si cugetari care pot face parte cu mandrie din citatele oricarui iubitor de film.
Iar pentru ca am adus vorba de traditie, sa incepem cu "traditia este iluzia permanentei" sau "Toti oamenii stiu acelasi adevar. Vietile noaste constau din felul in care decidem sa-l distorsionam".

Cand scoala pe care a abandonat-o il invita sa fie onorat de catre cititorii care acum il studiaza, evenimentul atat de asteptat de el se sfarseste in dezastru (un mort pe bancheta din spate, o prostituata inchiriata si o acuzatie de rapire). Insa scriitorul mult prea egoist, cinic si sarcastic pentru a mai fi iubit de cineva nu realizeaza ca acuzatia pe care o aduce cumnatului sau Bert este in sine propria-i definitie: "Esti opusul paranoicului. Cred ca traiesti cu aceeasi iluzie nebuna ca lumea te simpatizeaza". Asa ca in final cei ce-i vor ramane fideli si care il vor cinsti, raman doar personajele create de imaginatia lui Harry.

Burt: Iti pasa de holocaust sau crezi ca nu s-a intamplat niciodata?
Harry Block: Nu doar ca stiu ca am pierdut 6 milioane, dar parte infricosatoare este ca recordurile exista pentru a fi doborate.

Sa nu uit inca una delicioasa: "Look! Mel is out of focus"
zeno.marin is offline   Reply With Quote sendpm.gif