Originally Posted by White1:
[2] Haha, ma gandeam eu ca asta e problema. Si nu e problema lui Hitch, e problema ta. Tu te uiti la un film ca sa vezi daca parerile celorlalti in legatura cu el sunt justificate sau ca sa iti creezi propria parere?
[1] "Dar cand iei startul pregatindu-te sa dai piept cu capodoperele mileniului" - cu asa pretentii absurde n-ai cum sa ramai cu o parere buna despre filmele lui, chiar tu ai zis asta.
|
1. Pretentiile mele nu sunt absurde pentru ca expresia “capodoperele mileniului” e o hiperbola si nu trebuie luata la propriu; in realitate ea face referire la orice film considerat in general de a fi de o valoare extrema. Asa cum sunt considerate vreo 5-6 filme de Hitchcock.
2. Ca sa fim exacti pana la capat, nu ma uit la un film ca sa-mi fac o parere despre el, si nici ca sa probez opiniile altora despre el, ci ca sa-l experimentez, parerea ulterioara fiind doar o victima colaterala inevitabila. Dar sa trecem peste detaliile astea. Problema de fata e ca tie ti se pare problematic ca eu sa atac un film inarmat cu un rand de minime prejudecati (pe care eu nu le consider doar inofensive ci chiar vitale). Stiu ca nimanui nu-i plac spoiler-urile dar intr-o anumita (minima) masura e bine sa stii la ce sa te astepti de a un film. De exemplu, daca intri la “Machete” cu o mutra solemna si cu exigentele ridicate pana-n gat nu ramai decat cu cateva zeci de minute din viata pierdute, si poate si cu niste acuzatii de masochism.

In plus, daca eu vreau sa ma uit numai la capodopere cum imi aleg filmele pe care o sa le vad? Ma scald in arbitrarietate absoluta si le aleg orbeste doar ca imi satisfac grosolana prejudecata de a nu avea prejudecati? Nu cumva trag cu urechea la diverse voci critice a caror reliabilitate am mai testat-o in trecut, consult niste topuri, incropesc anumite calcule probabilistice bazate pe activitatile trecute ale oamenilor care au lucrat la filmul pe care il cercetez? Do you see. Toata lumea vrea sa vada numai filme bune, asa ca face anumite pariuri iar dupa ce si-a asumat anumite hint-uri si opteaza intr-o anumita directie inseamna ca presupune ca acolo se ascunde ceva de calitate. Si astfel tocmai ne-am ales cu o prejudecata. Astfel prezumtia mea de “capodopericitate” pe care le-am acordat-o anumitor filme hitchcockiene e cat se poate de legitima. Case closed.