E parerea ta si nu tin neaparat sa ti-o schimb, dar pur si simplu gresesti in judecata, probabil pe fondul unei superficialitati. Faze de poarta? Goluri? Joc energic? Barcelona a marcat 444 in ultimele 3 sezoane. Au fost jucate 182 de meciuri. Fa tu calculul. In acest timp au incasat 131 de goluri. Aparare excelenta, dar nu asa cum o concep italienii, cu fundul in poarta, ci aparare care incepe cu atacantii, cu un presing sufocant. Scopul fotbalului nu este sa marchezi goluri, ci sa castigi. Ca in orice alt sport, ca de-aia e vorba de competitie. Si daca iei statistica jocurilor, vei vedea ca desi tin mingea foarte mult timp, deseori alearga mai mult decat echipa adversa. De ce? Probabil din cauza "jocului energic" si al intensitatii presingului.
Revenind la aparare. Tiki-taka este in primul rand o tactica defensiva, defensiva in sensul ca elimina gradat posibilitatile adversarului de a inscrie sau de a crea pericol. Anularea initiativei adversarului este foarte importanta. In repriza a doua a meciului tur cu Arsenal si in primele 10 minute de aseara, adversara a fost mai buna pentru ca a avut ceea ce englezii numesc "momentum". Barcelona stie sa schimbe asta prin pastrarea mingii. Mentinerea posesiei sub presiune este foarte greu de facut si deseori vezi pase intre Pique si Mascherano. Nu sunt plictisitoare, sunt extrem de utile pentru ca echipa respira, se regrupeaza si in acelasi timp atrag adversarii, deschizand spatii in zonele avansate.
Nu am spus niciodata ca pasele "plictisitoare" sunt expresia cea mai sublima a fotbalului, ci m-am referit la ansamblu, la unitatea echipei care se distinge prin comuniunea dintre fiecare compartiment (deseori auzi referinte la "echipe scurte"). Jucatorii Barcelonei detin o calitate tehnica deosebita, creaza ocazii de poarta, se orienteaza perfect pe teren, citesc jocul excelent din punct de vedere al pozitionarii tactice si reusesc prin jocul de pase sa controleze coordonatele timpului. Nu e inginerie spatiala, dar ca in orice alt domeniu, daca nu intelegi, nu critica pentru ca te faci de ras. Eu nu as putea critica golful sau curlingul, desi mi se par sporturi de prisos, poate si pentru ca nu le inteleg.
Last edited by brax : 29 May 2011 at 10:27.
|