Originally Posted by Federico:
eu am contrazis afirmatia ta despre ideologie, ca fiind cel mai mare dusman al artei, referindu-ma la ideologie ca si componenta a artei. pe de alta parte afirmatia ar fi adevarata din contextul revolutiei culturale a lui mao, sa zicem. talibanii, alt exemplu, au aruncat in aer statui gigantice de piatra, vechi de doua mii de ani, ale lui budha. ideologia ca forma de guvernare e cateodata cel mai mare dusman al artei. trebuie tinut cont de nuante.
daca inteleg bine ceea ce spui tu, pentru a aprecia o opera de arta la valoare ei, trebuie mai intai indepartat, detasat, tot ceea ce reprezinta ideologie. ceea ce e imposibil, cel putin in momentul creatiei. trebuie sa observi, pentru ca e evident, ca ideologia nu numai ca e o componenta a artei in general, este chiar motorul ei si nu trebuie vazuta ca o "ciuma". artistii sunt oglinda vremurilor lor. ei au fost manati de idei pro sau contra unei ideologii. si iti dau exemple cate vrei. vorbeai de michelangelo - nu stiu daca are vreo opera care sa nu fie inspirata din religia crestina. in film esenstein e un exemplu bun, comunist fiind toata arta lui era pusa in slujba acestei ideologiei. ajuns la hollywood n-a mai fost in stare sa realizeze mare lucru. ideeile lui nu se potriveau deloc cu ce se intampla acolo. e adevarat ca in timp se pierde cumva contextul si motivatia originala a creatiei si ramane aceea universalitate a operei. scena scarilor din odessa e mareata oricum, nu trebuie neaparat sa se stie ca unii erau rosii, ceilalti albii. insa pentru o intelegere profunda cred ca trebuie cunoscuta motivatia autorului, ideiile, politica lui. de altfel cu sau fara voia/stiinta lui opera transmite o idee, o opinie care nu poate multumi pe toata lumea. practic ideologie, mai mult sau mai putin, vei gasi in orice opera. si in lolita (libertate sexuala) si in ulysse (idei republicane, ateiste), daca privesti din unghiul potrivit.