Thread: Cannes 2011
View Single Post
Old 18 May 2011, 15:37   #40
Liviu-
Film Dissection

Liviu-

Originally Posted by Windom:
...daca-i tii predici, macar sa nu fie banale.

As presupune ca nu-s banale, dar asta e la latitudinea fiecaruia. Pana si o simpla propozitie poate sa nu fie banala pentru cineva care vrea sa si-o dezvolte siesi ca sa intre cat mai in profunzimea afirmatiei. La o prima vedere totul poate parea banal, cum de altfel se poate si inversul.

Mie Tarkovsky nu mi s-a parut banal si nicidecum nu mi s-a parut ca ar fi gresit cumva incercand sa tina vreo predica. Dostoievski nici atat. Pana si Malick mi-a placut foarte mult prin acele monologuri relativ simple, dar foarte frumoase din The New World. Adevarul (trecem peste ideea ca adevarul poate fi subiectiv) e de foarte multe ori simplu la prima vedere, lucrurile nu par chiar asa complicate si uneori poate nici nu sunt. Dar profunzimea unei afirmatii/intrebari e data intr-o foarte mare parte de cel care o receptioneaza. Unii poate nu ajung la nivelul transmis de artist, altii poate chiar o depasesc. Ce-i banal poate deveni extrem de complex in mintea spectatorului. De asta e frumoasa arta, de multe ori spectatorii vad lucruri pe care artistul nici nu le-a gandit, si asta nu-i nicidecum rau, pentru ca, desi interpretand in mod eronat opera, afla mai multe lucruri despre lume, despre sine etc.

In fine, m-am indepartat putin de idee. Vreau sa aud la ce s-a gandit Federico. Mai mult decat de ce e gresita predica pe fata ma intereseaza cealalta varianta, de ce e gresita atunci cand e subtila?

Originally Posted by Windom:
In alta ordine de idei, Mr. von Trier e un nazist adorabil.

Si pe mine m-a amuzat foarte tare

Quote:
"For a long time I thought I was a Jew and I was happy to be a Jew," he began, "then I met (Danish and Jewish director) Susanne Bier and I wasn't so happy. But then I found out I was actually a Nazi. My family were German. And that also gave me some pleasure. What can I say? I understand Hitler … I sympathize with him a bit."
He added: "I don't mean I'm in favour of World War Two and I'm not against Jews, not even Susanne Bier."
And: "In fact I'm very much in favour of them. All Jews. Well, Israeli is a pain the ass but …".
And for the punchline: "Now how can I get out of this sentence? OK. I'm a Nazi."
Liviu- is offline   Reply With Quote sendpm.gif