Originally Posted by Windom:
Exact, e unul dintre aspecte - cind popularitatea te-a propulsat in rindul "valorosilor". Asta inseamna overrating, nu? Un balon de sapun, mare si colorat. L-ai spart si n-a mai ramas nimic.
|
spilberg nu e nici pe departe o bula de sapun care se va sparge, as zice eu.
faptul ca filmele lui sunt mai populare nu inseamna ca sunt mai lipsite de valoare. de altfel valoarea adevarata e cea confirmata in timp, iar filme ca The Color Purple, Empire of the Sun, Saving Private Ryan sunt doar cateva exemple in sensul asta.
el abordeaza alt gen decat ceilalti doi regizori mentionati, toata lumea stie, filmul de aventuri in speta. dar sa realizezi un film de aventuri care sa se evidentieze si sa fie in frunte printre sutele de mii de alte filme de aventuri care se produc, nu e la indemana oricui. un bun film de aventuri inseamna pricepere, talent, arta cel putin in aceiasi masura ca pentru a realiza un film psihologic pe o insula cu doua personaje feminine. filme ca Falci sunt studiate pe indelete la scolile de cinema.
citeste, daca vrei, doar analiza secventei din deschiderea filmului The raiders of the lost arck ca sa iti dai seama de complexitatea mise-en-scene-ei, mise-en-shot-ului, a montajului,a muzicii non-diegetice. ceea ce vreau sa spun e ca popularitatea nu inseamana neaparat non-valoare. in ideea asta dumas nu e mai putin valoros decat proust, moliere nu e mai putin valoros decat beckett, rossini nu e mai putin valoros decat wagner, beatles (formatia) nu e mai putin valoroasa decat king crimson.
"significant form", cum spunea un autor, asta ar trebui sa urmarim ca cinefili intr-un film. sa trecem, cu alte cuvinte, peste simpla impresie personala - imi place/nu imi place.