Am vazut toate filmele lui Kubrick incepand cu Paths Of Glory,dar ultimele doua(vazute) m-au impresionat cel mai mult.Chiar Paths Of Glory si Barry Lyndon.Pe primul il consider mult mai reusit decat Full Metal Jacket celalalt film despre razboi al lui Kubrick.E unul din putinele filme americane importante despre primul razboi mondial.Un exemplu de concizie,spune in mai putin de o ora jumatate atat de multe lucruri si iti da senzatia ca nu iroseste nici un cadru.Kirk Douglas nu m-a impresionat in Spartacus dar aici a fost o surpriza extrem de placuta,a jucat impecabil(ca toti ceilalti dealtfel).Pe scurt,e un film antirazboi care scoate in evidenta obtuzitatea unui sistem puternic ierarhizat in care puterea de decizie(si e o putere imensa,pentru ca e vorba de viata a mii de combatanti) poate ajunge in mana unor generali incapabili si degenerati,gata oricand sa sacrifice viata soldatilor(pierderile sunt privite statistic,fara nici o urma de compasiune) pentru gloria personala.Foarte bine construit personajul Mireau,desi mi s-a parut putin cam prea diabolizat(toate defectele majore al omenirii par a se intrupa in acest personaj).Unul din cele mai controversate filme ale lui Kubrick(in special in Franta).
Cat despre Barry Lyndon,acesta e filmul meu preferat din cele regizate de Kubrick.Pur si simplu nu am ce sa ii reprosez(poate doar alegerea lui Ryan O'Neal in rolul principal,alegere fortata de imprejurari si de Warner Bros,).De la peisajele superbe,coloana sonora excelenta(care e mult mai putin agresiva decat in alte filme ale lui Kubrick,muzica se aude mereu,dar linistit si domol,asa cum se scurge si actiunea filmului) si pana la modul in care sunt stilizate literele in mesajele dintre capitole,totul emana bun gust si profesionalism.Acest film chiar mi-a dat senzatia ca Stanley Kubrick e un mic robotel,si nu o fiinta umana.
Last edited by White1 : 04 May 2011 at 11:55.
|