Originally Posted by danonino:
Originally Posted by Lieutenant:
O sa raspun si eu la intrebarea asta. E simplu. Pentru ca Biserica se bazeaza pe sfintenia oamenilor, a preotilor, lucru care, in mod evident, nu exista decat in rarissime cazuri. Cand Biserica va renunta la dogma stupida care interzice oamenilor sa fie ...oameni, si isi va baza regulile exclusiv pe toleranta, iubire, bunatate, ajutor reciproc, etc, atunci voi merge si eu acolo. Pana atunci incerc sa fiu un om cat mai bun si nu vad de ce as avea nevoie de Biserica pentru asta.
|
Nu iti place Biserica, dar crezi in Dumnezeul Ei, in Dumnezeul facut de Ea?
|
@ danonino, vezi ca incurci credinta (religia) cu Biserica. Sunt 2 lucruri compatibile, dar totusi atat de diferite.
Cum spuneam si mai sus - am rezerve in privinta Bisericii. De ce ? Pentru ca clerul este format pana la urma din oameni; si este in natura omului sa greseasca - voit, sau nu.
Eu cred in Dumnezeu, in cele 10 porunci, in mantuire si incerc sa duc o viata cat mai aproape de principiile crestine. Si daca vad un preot care incalca canoanele sau care comite o fapta dezonoranta, acest fapt nu imi slabeste credinta in Dumnezeu. Pentru ca acel om (preotul) va raspunde pentru pacatele sale. In fond preotul nu e Dumnezeu sau Iisus Hristos, sa duca o viata fara de pacat.
Problema principala in relatia credinta-Biserica mi se pare faptul ca Biserica este o societate mult prea inchisa, ca o crusta seculara. Ar trebui mai multa transparenta in activitatea Bisericii. Ar trebui de recunoscut greseli comise cu cateva sute de ani in urma. Ar trebui sa se duca o politica de misionare in randul societatii, in special in randul tinerilor.
Aceasta mi se pare cea mai mare problema a Bisericii (in acest caz - ortodoxe, din care fac parte) - ca asteapta lumea sa merga la biserici si manastiri, in loc sa vina preotii si calugarii sa propavaduiasca cuvantul Domnului in popor.