Thread: Arta gătitului
View Single Post
Old 30 Mar 2011, 20:42   #361
anaemona
Guru

anaemona

klaudya, am zis ca reteta mea e putin ciudata, o sa vezi de ce, cel putin pentru mine, e prima data cind fac o prajitura cu fasole dar jur ca e buna, nu e grea deloc la stomac si dovada ca e buna e ca prima data am facut reteta la o treime din ce e scris mai jos, asta a fost Simbata si ieri am repetat-o. Inainte de prajitura asta, cred ca am facut torul ala la care i-am pus poza, asa de des fac dulciuri

150 g ciocolata neagra – se topeste – eu am pus-o intr-un borcan la bain marie, trebuie folosita imediat altfel se intareste
5 oua
6 linguri ulei (de masline, floarea soarelui) + se unge forma cu ulei
¾ cana cacao
3 lingurite praf de copt? Daca stiti alta cantitate puneti mai putin. Eu am pus de fapt 3 lingurite bicarbonat de sodiu, pentru ca n-am avut praf de copt. Poate e acelasi lucru.
3 lingurite praf de vanilie (alte mirodenii)
¾ cana mar zdrobit, se marunteste in blender
1 si ½ cani sirop de agave (alt indulcitor lichid). Mierea nu e indicata la caldura inalta. Se poate topi zahar cu putina apa.
1 si ½ cani nuci intregi care se vor macina, tot in blender, la gramada.
1 1/2 cani de fasole rosie/neagra boabe uscate care se fierbe si se scurge f. bine. Cantitatea se tripleaza.

Toate ingredientele se amesteca in blender. Daca aveti un food processor bun, cu capacitate mai mare e mai bun. Blenderul le amesteca f. fin, pentru fasole e excellent, dar nu se poate pune totul o data si e nevoie sa combinati ingredientele solide cu cele lichide, de ex fasolea cu uleiul.

Se lasa la foc 175 grade C 20-30 minute. Eu am pus in vas de jena asa ca nu am preincalzit cuptorul si am lasat cam 30 minute. Mi s-a lipit putin, asa ca data viitoare o sa pun hirtie cerata.

1 cana este echivalentul 1 cup - sint masuri pentru asa ceva. Daca nu aveti masura luati o cana mai micuta, 250 ml.