Thread: Arta gătitului
View Single Post
Old 27 Mar 2011, 06:25   #330
BikeRider
Banned
 
BikeRider
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 34
Ioan T. Morar zice altceva:
Quote:
Salamul de Sibiu s-a născut la Sinaia!
Moravuri grele
15 Iul 2009 de Ioan T. Morar | 2243 vizualizari

Prezența pe mese a feliilor subțiri, foarte subțiri, de salam de Sibiu era semn de mare lux înainte de ’89! Dar chiar și după! Pentru că salamul de Sibiu era un fel de legitimație de bunăstare, scos la iveală doar în ocazii speciale, la protocoale, la mesele cu străinii! Salamul de Sibiu a fost și este un blazon culinar.

Deși se numește de Sibiu, el a fost făcut de frații Dozzi (Filippo și Davide), mezelari italieni, stabiliți la Sinaia. Fabrica de acolo, SalSi, pre numele ei actual, funcționează și azi, desigur, modernizată, ca unitate a firmei Angst. Denumirea vine de la faptul că, atunci cînd se exporta mai ales spre Ungaria, salamul de la Sinaia trecea prin vama Sibiu. Dar dincolo de exporturi, salamul cu pricina a văzut lumea mult și bine. Multă vreme, fiecare călător român care mergea în străinătate pe cont propriu avea în raniță bastonul de salam de Sibiu!

Au apărut mai multe firme care fac salam de Sibiu, dar, totuși, la o degustare paralelă, cu ochii închiși, veți simți diferența dintre un original și mai multe copii.

Într-un interviu de care-mi amintesc cu plăcere, luat de Eugen Istodor doamnei Simina Mezincescu, aceasta spunea, delicat: „Majestatea Sa, Regele Mihai, îngăduie salamul de Sibiu“.
BikeRider is offline   Reply With Quote sendpm.gif