Originally Posted by portaportese:
Sunt oameni care studiaza teoria filmului pe paine timp de 4 - 5 ani in scoli de specialitate. Ei ar fi mai legitimati sa-si dea cu parerea despre filme, zic.
Acum, oricine poate lega doua vorbe despre filme se numeste critic? Si mai are si putere de decizie in comisii si jurii? O diploma in domeniu n-ar strica...
|
cred ca am mai scris chestia asta, dar nu ma deranjeaza sa o repet. Oamenii care studiaza teoria filmului 4-5 ani de zile in scoli de specialitate, n-au treaba sa scrie review-uri pentru bloguri sau cronici pentru ziare. Ca nu-ti trebuie Deleuze sau Bazin ca sa faci un rezumat si sa-ti dai una doua pareri despre un film, cat incape in rubrici de 1500 de caractere (maxim). Nu de alta de efortul de a intelege adevarata teorie de film e usor prea mare comparativ cu ce-ti trebuie ca sa scrii o cronica.
Deci nu, studiile de teorie de film nu sunt un "must" pentru a fi critic de film (desi evident pot fi un plus). Iar de cand Bordwell & Thomson si-au scris Biblia a.k.a 'Film Art An Introduction", sau daca vreti de cand Marcel Martin a publicat Limbajul Cinematografic, nu-ti prea mai trebuie nimic altceva (in afara de niste cunostinte de bun simt de critica literara ce se dobandesc in timpul liceului chiar si la sectiile de real) ca sa ai ingredientele necesare pentru a scrie o cronica buna si pertinenta.
Acum evident, ce prajitura prepara fiecare din ingrediente, e o chestie care tine intr-adevar de talent si fler. Din pacate insa chestiile astea nu se pot invata niciunde.
In concluzie, faptul ca Alex Leo Serban si Alexandra Olivotto (si probabil multi altii) au studii de filologie si nu de teoria filmului, nu spune nimic despre ce fel de cronici pot scrie. Tot in concluzie, o persoana care a studiat teoria filmului nu e neaparat un cronicar bun (pentru ca e o diferenta intre a scrie un eseu de 5000 de cuvinte despre aspectele relativ particulare dintr-un film, si a scrie o cronica de 1500 de caractere despre aspectele generale ale unui film).
Deci eu zic ca n-are rost sa ne ambalam in etichete si e mult mai onest sa citim cronicarii respectivi inainte de a judeca daca au sau nu pertinenta sa judece filme.