Thread: Rope
View Single Post
Old 11 Jan 2011, 18:50   #22
SMC
Guru

SMC

Ce ma bucur uneori cand am dreptate sau, in cazul de fata, sunt pe aproape...
Cum ziceam, abia daca imi mai amintesc filmul, iar "trasul" lui in doar doua planuri-secventa, imi amintesc ca-l semnalase un critic-istoric in "Cahiers du cinema", prin 2003, pe cand locuiam in Franta - desi n-as stii sa spun despre cine e vorba sau in ce numar al revistei face aceasta prima observatie (dupa cele citite pana atunci de mine, desigur).
Un alt critic-istoric, de-al nostru de asta data, zice asa in "Dictionar universal de filme" (da, e marele Tudor Caranfil - in care ma incred mai mult... ): " Filmul insa, a ramas in istorie mai ales prin turul de forta tehnic: turnat intr-un singur decor, din OPT [ subl. mea ] planuri-secventa care coincid cu cele opt bobine, actiunea nu depaseste durata proiectiei si creeaza iluzia unui plan unic (...) Intreg interesul si placerea vizionarii sint canalizate spre aceasta latura a performantei, depasita de altfel si ea de rusul A. Sokurov, care folosind posibilitatile tehnicii numerice a filmat continuu, in 2002, nu o bobina, ci un intreg lungmetraj (...)

Ideea ar fi, Dl.cinematic, sa nu fi putut sa sesizezi astfel de alipiri - tu, sau oricine. Stim - si cred ca am mai zis-o - ca la Hitch nimic nu era intamplator sau mantuiala, ba mai mult - obsesie cinematografica. ( Pana si costumul ala albastu al lui Tippi Hedren din "The Birds", nu era intamplator albastru, de ex.)
SMC is offline   Reply With Quote sendpm.gif