Scenariul
Revin cu interventiile promise.
Scenariul a fost, in cea mai mare parte, ca si constitutia Marii Britanii. Adica, nescris. Am avut o schita cu scenele, numerotate si descrise succint, adesea la nivel de titlu (exemplu: Scena X, Ambulanta, rocker ranit; asta, pentru ca nu am vrut sa-l aratam direct si sec, pe Brazilianu, in camera de spital). Am mai avut si majoritatea dialogurilor. Revin la scena cu ambulanta: aici n-am scris dialogurile, pentru ca nu stiam exact unde o sa filmam, cu cine, si nici care ar fi protocolul exact, asa ca le-am explicat doctorilor si personalului medical ce dorim si ca cel mai bine ar fi sa actioneze ca intr-o situatie din viata reala, singura lor grija sa fie aceea de a nu privi in camera de filmat, sub nici un motiv. Lucru care nu a fost intocmai respectat si care ne-a dat ceva bataie de cap la montaj (ma refer, evident, la privitul in camera), mai ales ca nu am tras mai multe duble (as putea zice ca am tras o simpla?!), timpul care ne-a fost pus la dispozitie fiind extrem de limitat. Cu toate acestea ne-am bucurat enorm ca am avut acces la locatie si le suntem recunoscatori tuturor celor care ne-au ajutat.
Pana la urma, am fost nevoiti sa transcriem toate dialogurile, dupa montaj, ca sa avem lista completa pentru traduceri si subtitrari. Un pasaj foarte lung si foarte lent s-a dovedit a fi cel in care asistenta lui Brazilianu o ajuta pe fata sa se curete, destainuindu-se, acesta fiind prompt sanctionat de un spectator din sala, care, la a nustiucata reprezentatie, imediat dupa ce fata isi incepe monologul (o improvizatie de-a ei in fata camerei de filmat), izbucneste: " da' mai taci-odata-n πΖΔα ma-tii!". Si eu, in sala fiind, sa vad reactia spectatorilor, si cunoscand pasajul, a trebuit sa ies urgent, sa nu ma sparg de ras acolo. Nici gand sa ma ofenseze reactia spectatorului, care nu ma putea duce decat la concluzia ca mai vazuse filmul in zilele anterioare si stia ce-l asteapta in urmatoarele minute.
Necunoscand, la vremea respectiva, importanta scenariului scris, am mizat pe compensarea la regie, insa si acolo s-au ivit probleme, asupra carora voi reveni intr-un post ulterior. De aceea, pentru urmatorul film, am scris un scenariu in toata regula, cu speranta ca va fi cat de cat in regula, si ca ne va ajuta mai mult.
|