Unlikely Messiah
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
|
CineMAiubit - Gala laureaţilor
Premiile acordate filmelor de ficţiune pe peliculă (categoria pe care am urmărit-o în mod special) n-au rezervat mari surprize, confirmând, în genere, impresiile şi pronosticurile din timpul festivalului. În orice caz, a întrecut toate aşteptările filmul lui Victor Dragomir - un tânăr cineast distins, nu degeaba, cu Premiul Criticii, pentru capacitatea de a stăpâni ferm şi convingător cât mai multe registre diferite - numai în ediţia din acest an, la o adică, "Strung Love" şi "Fotografia" sunt aproape diametral opuse (şi aproape la fel de bune). Primul său film din competiţie şi-a adjudecat nu mai puţin de şase premii!
"Strung Love", România, U.N.A.T.C., 2010
Scenariul şi regia: Victor Dragomir
Imaginea: Radu Tancău
Scenografia: Iza Tărţan
Montajul: Roxana Maraloiu
Sunetul: Ioan Filip
Cu: Bogdan Marhodin, Olivia Niţă, Alexandru Potocean, Sorin Cociş, Gabriel Costin, Andrei Mateiu, Şerban Huluba, Alice Nicolae, Marian Despina
* Marele Premiu - oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei:
* Premiul de Sunet "Andrei (Otto) Toncu" - oferit de M.D.V. Film Production, C.N.C. şi familia Elena şi Horia Toncu
* Premiul de Montaj - oferit de HiFi Production, Python şi C.N.C.
* Premiul Criticii - oferit de Uniunea Cineaştilor din România.
* Premiul de Interpretare Masculină - oferit de B.D.R. Associates, C.N.C. şi E-Media. Se acordă lui Bogdan Marhodin
* Premiul pentru Scenografie în Film Românesc - oferit de C.N.C.
Revelaţia românească a festivalului: filmul reprezintă, categoric, un pariu câştigat cu genul "Amintirilor din Epoca de Aur" - amintind pe multiple planuri, toate cu semnul plus, de seria lui Mungiu. Este exact abordarea la care ţinea Mungiu: "Să înţelegem trecutul râzând!" - în fond, bancurile politice fuseseră, în acele vremuri, supapa noastră de supravieţuire psiho-emotivă. Filmul lui Victor Dragomir se înscrie perfect pe linia acelei ironii savuros-atroce. Se simte clar că autorul cunoaşte perioada nu din experienţă directă, ci în urma unei documentări migăloase: deşi foarte bogat în detalii caracteristice, filmul sună mereu "pe lângă realitate" - dar, din fericire, această trăsătură nu constituie neapărat un defect: o dată, pentru că nicăieri nu scrie că arta trebuie să copieze fotografic realitatea (atâta vreme cât îi respectă adevărurile esenţiale - astfel încât remarca de mai sus se poate completa după cum urmează: "pe lângă realitate, dar în plin adevăr"), şi apoi, pentru că îngroşările caricaturale nu depăşesc limitele bunului-simţ, fiind totodată creative şi amuzante.
"Fotografia", România, U.N.A.T.C., 2010
Scenariul şi regia: Victor Dragomir
Sunetul: Ioan Filip
Cu: Victor Rebengiuc, Şerban Pavlu, Răzvan Oprea, Luminiţa Gheorghiu
* Premiul de Sunet "Andrei (Otto) Toncu" - oferit de M.D.V. Film Production, C.N.C. şi familia Elena şi Horia Toncu
* Premiul Criticii - oferit de Uniunea Cineaştilor din România.
Marea calitate a acestui ultim film stă în modul de a lucra cu Victor Rebengiuc - fără a supralicita cu nimic datele interpretative ale marelui actor, ci doar valorificându-i-le cu acuitate şi bun-simţ. Regisoral, e lucrat compact, solid şi cu stil discret. Defectele se regăsesc la nivel de scenariu: nu are nici început (motivaţiile personajelor, deliberat laconice şi eliptice, rămân totuşi prea neclare), şi nici sfârşit - care e complet dezorganizat: după încheierea main-plot-ului, apare o secvenţă parazitară cu Luminiţa Gheorghiu (foarte bine realizată, în sine - dar complet neangajată dramaturgic), urmată de un final complet convenţional, menit exclusiv "închiderii cercului" - cei doi tineri, din nou în maşină, continuându-şi drumul. Ce-i drept, aceste erori eminamente scenaristice nu anulează cu nimic calităţile pentru care filmul şi autorul său au fost premiaţi - în speţă, şi pentru coloana sonoră nu numai foarte exactă în sens realist, ci şi creativă, conferind o necesară dimensiune de completare universului închis în care evoluează personajul principal.
"Ich bin Helmut", Germania, Filmakademie Baden, 2009
Scenariul şi regia: Nicolas Steiner
Cu: Mathias Zelic, Andreas Herzog, Suly Roethlisberger
* Premiul Special al Juriului - oferit de C.N.C. şi Château de la Huardière
Pe departe cel mai original film al festivalului. Tras dintr-un singur cadru aproape fix (doar cu un zoom back discret), în care se succed nenumărate surprize pe cât de bizare, pe atât de amuzante şi mereu inedite ca formulă, mi-a amintit de "Regele Moare", al lui Eugen Ionescu: destrămarea unei întregi lumi, odată cu trecerea dincolo a unui om oarecare - în paralel cu "filmul vieţii". E atât de iconoclast (şi de metodic lucrat), încât eventualele defecte sunt greu de încadrat într-o paradigmă clasică - fiind mai degrabă conjuncturale şi necesitând, ca atare, dezbateri mult mai aprofundate decât permit parametrii rezumativi ai acestei treceri în revistă.
"Categorie grea", România, U.N.A.T.C., 2010
Scenariul şi regia: Olivia Căciuleanu
Cu: Maria Teslaru, Alexandru Georgescu
* Premiul de Regie "Cristian Nemescu" - oferit de C.N.C. şi Abis Studio
Film simplu şi rotund, în genere bine coordonat, disecând un moment de criză din existenţa unui cuplu terorizat de cincisprezece ani de mama fiului nelegitim al bărbatului. Povestea e uşor oscilantă, jocul actorilor cam îngroşat - în mod clar din regie; sub bagheta altora, Johnny Georgescu poate fi incomparabil mai fin şi echilibrat (ceea ce pune serios sub semnul îndoielii competenţa celor care au acordat premiul tocmai pentru acest departament probabil crezând că regia înseamnă numai decupaj, naraţiune, ritm - capitole la care, într-adevăr, filmului nu i se poate reproşa nimic), dar elementele dramatice şi cele comice (într-o reţetă cât se poate de amară - aici, ce-i drept, regia se reabilitează: nu e deloc uşor să compui o asemenea stare de spirit) funcţionează convingător şi cuceritor.
"Saharan Sands", Cehia, F.A.M.U., 2009
Scenariul şi regia: Josef Tuka
Cu: Cyril Drozda, Zora Valchaová-Poulová, Ilona Baráth
* Premiul de Scenariu "Cătălin Cocriş" - oferit de H.B.O. şi C.N.C.
Scenariul acestui film matur şi consistent, despre destrămarea unei căsnicii, surprinsă concentrat în ziua aniversării a douăzeci şi cinci de ani, se justifică pe deplin. Personaje au substanţă, oferindu-le încă din scriitură actorilor nişte partituri ideale pentru a fi interpretate nuanţat, complex şi fără stridenţe, pe coordonatele unei povestiri aparent liniare - în fond, foarte elaborat construite în profunzime. Se mai remarcă o mare grijă pentru detaliile semnificative, o imagine elaborată şi sugestivă - şi o doză de ironie crudă, relevată mai ales în replica finală.
"Fumatul poate să ucidă", România, U.N.A.T.C., 2010
Scenariul şi regia: Millo Simulov
Imaginea: Simona Şuşnea şi Mihail Ursu
Cu: Adrian Titieni, Olga-Delia Mateescu, Constantin Cojocaru, Paul Ipate, Anamaria Maier, Adelaida Zamfira
* Premiul de Imagine "Kodak" Pentru Film Românesc - oferit de Kokak Cinelabs România şi de C.N.C.
Într-adevăr, imaginea compusă de Simona Şuşnea şi Mihail Ursu e construită complex, nuanţată expresiv şi coordonată cu deplin profesionalism - ridicând în măsură apreciabilă calitatea de ordin general a acestei succesiuni de secvenţe asociate cu fumatul, unele foarte comice, altele aşa şi-aşa, câteva inutile şi false, însăilate laolaltă într-o poveste cam fără cap, şi cu coada foarte forţată (şi nu numai din cauza covorului care ia foc după ce ţigara căzută pe el se stinge cuminte, în plan detaliu macro). Din nou, Adrian Titieni, nelipsitul actor din majoritatea filmelor studenţeşti, plus prezenţa plăcut surprinzătoare, dar prea puţin motivată, a Olgăi Delia Mateescu, într-un rolişor pe care l-ar fi putut juca şi Mamaşa (oare mai e prin U.N.A.T.C. cineva care să ştie cine era...?)
"Regal", România, U.N.A.T.C., 2010
Scenariul: Anghel Damian, Matei Lucaci-Grünberg
Regia: Matei Lucaci-Grünberg
Imaginea: Marius Beşu
Cu: Richard Bovnoczi, Mădălina Anea, Cătălin Coşarcă, Liana Ceterchi
* Premiul "Romanian Society of Cinematographers" pentru Film Românesc
Dacă în alte cazuri mai aveam unele îndoieli, nu pot fi decât categoric de acord cu premierea lui Marius Beşu pentru imaginea stăpânită cu deplin profesionalism, şi dezvoltată pe o linie creativă complexă şi expresivă, a acestui film care ratează la un pas transpunerea unei povestiri foarte incitante de Charles Bukowski, pe care o rezolvă în coadă de peşte a - mai ales prin faptul că, după o serie de soluţii alternative căutate pe parcursul lucrului la scenariu, s-a ales calea cea mai comodă şi care nu spune nimic (iar pomelnicul cu "mulţumiri" de pe generic conţine omisiunile de rigoare - dar, mă rog, se ştie că-n şcoala aia simţul onoarei nu e tocmai încurajat, aşa că trecem peste). Tot răul porneşte de la faptul că, în U.N.A.T.C., studenţii sunt învăţaţi sistematic să renunţe la ideile imperfecte, înainte de a găsi în locul lor altele, mai bune - de-aia se întâmplă de-atâtea ori ca proiecte demarate bine să sfârşească prost. Reţineţi, copii: orice idee vă vine, dacă nu-i de-a dreptul tâmpită (adică, dacă aveţi îndoieli asupra păstrării sau respingerii ei), se reţine până găsiţi alta, care să vă placă şi mai mult. Ţineţi-vă cu dinţii de ceea ce aveţi, nu aruncaţi la coş fără să înlocuiţi cu nimic. Altfel, în plan cinematografic, pe lângă imaginea premiată pe bună dreptate, filmul se mai salvează în mare parte prin regia stăpânită cu mână sigură, capacitatea de sugestie şi de vizualizare a stărilor şi gândurilor, lucrul cu actorii şi, deloc de lepădat, montajul nervos şi creativ al lui Dănuţ Pădure.
"Între prieteni", România, U.N.A.T.C., 2010
Scenariul si regia: Ozana Nicolau
Cu: Iulia Verdeş, Andrei Mateiu, Ioan Curtea, Alexadra Badea, Florin Lăzărescu, Ştefan Ion
* Premiul de Interpretare Feminină - oferit de B.D.R. Associates, C.N.C. şi E-Media - Se acordă actriţei Iulia Verdeş
Iulia Verdeş îşi confirmă din nou talentul, în cunoscuta ei cheie dramatică de mare profunzime şi sensibilitate, în acest film sobru, empatic şi matur, care urmăreşte încercările de reacomodare ale unei fete scăpate dintr-o reţea de prostituţie. Scenariul e structurat aproape corect, deşi după twistul din mid-point evoluţia până la final e cam liniară - însă ascendentă şi nu foarte previzibilă.
"Extrasezon", România, U.N.A.T.C., 2010
Scenariul şi regia: Raia Al Souliman
Cu: Ada Galeş, Ana Savin, Florin Galan
* Premiul Preşedintelui Juriului - oferit de Strada Film
Însăşi definiţia premiului (al "...Preşedintelui Juriului") îi justifică subiectivismul: Cătălin Mitulescu, ca orice regisor şi producător, are pe deplin dreptul la propriile lui gusturi - şi, oricum, filmul nu e rău deloc; e doar... cam limitat ca intenţii şi anvergură, fiind un adevărat exerciţiu de simplitate, bazat mai mult pe schiţarea personajelor. Stă bine în parametrii unei povestiri credibile şi semnificative fără pretenţii, şi reuşeşte performanţa unei secvenţe erotice aproape explicite, fără pic de vulgaritate - ba chiar, emanând o tristeţe foarte amară... Păcat de finalul mutat pe plajă - dezechilibrează structura, adăugând în schimb prea puţin.
"Draft 7", România, U.N.A.T.C., 2010
Scenariul şi regia: Luiza Pârvu
Cu: Olimpia Melinte, Eduard Jighirgiu
* Premiul Rectorului U.N.A.T.C.
O foarte interesantă împletire graduală între realitate şi ficţiune, conducând cu mână sigură spre un final de o ambiguitate perfect echilibrată. Actori sinceri, expresivi şi nuanţaţi, regie discretă dar consistentă, imagine de nivel profesionist.
Pitbull (Mihnea Columbeanu)
10 decembrie, 2010, h. 17:00-18:21
Bucureşti, România
Last edited by Pitbull : 11 Dec 2010 at 22:25.
|