Am sa zic ceva mai mult decat "Da, asa e". Si este o gandire pragmatica. In toate tarile europene producatorii primesc bani... ok. Dar in fiecare tara, acei producatori care primesc bani pentru filme care care sunt foarte bine primite in festivaluri (adica facute de regizori gen Mungiu sau Porumboiu sau Puiu), mai trebuie sa faca si filme pentru public (adica sa faca bani!). Altfel nu mai au puncte/note in grila de finantare. Site-ul Comisiei Europene este ... la liber

adica se pot studia decizii date pe tari, apoi la fiecare tara se poate vedea sistemul de punctare/de primire a banilor.
Parerea mea... orice tara finanteaza si film de arta dar si film comercial... asta ca sa se intoarca niste bani si la fondurile respective. Altfel... ok, putem duce elevi cu japca din liceu (moca!) ca sa spunem ca un film a avut mii de oameni la premiera (gen AUTOBIOGRAFIA.. ca i s-a intamplat copilului meu... iar pentru ca a refuzat sa mearga s-a ales cu absente!!!! ), dar ce se intoarce din acel film atat de laudat? Nimic! Mai mult sunt neplatitori decat platitori... ori, in toate tarile (chiar si cele europene!) filmul trebuie sa aibe si platitori.
De ce nu putem lauda (ok, mai moderat) si alt gen de filme????