(Pânä la mesajul anterior celui al Ricutzei):
Admirabilä discutie despre sexul îngerilor!

Atâta învârtit în jurul cozii, într-o chestiune de rutinä, pentru cel putin douä categorii profesionale - din päcate, complet absente în dezbaterea de fatä:
- scenaristii
- documentaristii
M-am specializat în filmul de fictiune, deci notiunile mele despre documentar si filmul de montaj sunt foarte partiale. In baza lor, îmi pot permite sä afirm doar atât:
- Scenaristica documentarä e mult mai flexibilä, inclusiv la nivelul redactärii.
- Scenaristica filmului de montaj, cu atât mai mult.
Nu stiu cum a procedat Andrei Ujicä; propun douä variante, dintre multiplele posibile:
- A vizionat masa brutä de materiale existente (preselectate sau nu), pe baza ei si-a definit conceptul, a construit si redactat scenariul, a finalizat conceptia regisoralä - si, în functie de acestea, a definitivat gradual selectia si a coordonat montajul.
- A gândit conceptul si scenariul, pe acesta din urmä construindu-l si redactându-l pe baza a tot ceea se stia despre Ceausescu si, mult mai important, despre materialele filmate cu el (lucru deloc dificil: orice om nevenit cu pluta are o imagine corectä si cuprinzätoare despre acest fond imagistic). Apoi, le-a vizionat, le-a selectat si, în paralel, si-a definitivat scenariul initial, în functie de ceea ce a gäsit, concret (adicä,
exact ceea ce face orice regisor de film documentar sau chiar de fictiune, care ajusteazä scenariul în functie de prospectii, casting, propria lui conceptie regisoralä, detaliile decupajului, etc.)
Dar, cum toate acestea sunt simple speculatii teoretice, lansez invitatia ca orice persoanä
in the know care citeste aceste mesaje sä ne punä la dispozitie, cu permisiunea celor în drept, scenariul filmului (total sau partial), ori mäcar niste informatii despre formatul säu.
S-ar putea sä caut si eu - chiar mä intereseazä.
A last word to the "wise": oricât de mult v-ar mira, se prea poate ca multe lucruri despre care n-aveti habar sä
existe, totusi...!
L.E. Luati aminte la Ricutza, e monteuzä profesionistä (ba încä, una excelentä! Am lucrat împreunä.)
Sunt de acord cu tot ce spune ea mai sus, inclusiv cu observatiile critice (pe una din ele, cea privind acea abatere de la cronologie, motivatä tematic, am mentionat-o si eu, în analizä).