View Single Post
Old 04 Nov 2010, 16:18   #175
ricutza
Babyface Killer

ricutza

Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
Am vazut si eu filmul luni. Mi-a placut destul de mult ideea si a fost impresionant sa vad o serie de momente despre care nu stiam absolut nimic. Mi-a placut si faptul ca Ujica a ales sa 'povesteasca' totul din perspectiva lui Ceausescu, nuantand astfel un personaj care in realitate nu cred ca a fost complet constient de ceea ce face. E cam greu de altfel sa-ti imaginezi ca magazinele sunt goale si oamenii n-au ce manca, atunci cand tot ce vezi tu sunt alimentare burdusite de mancaruri.

Acum, cat de instructiv e filmul pentru tinerii care n-au prins deloc perioada comunista, nu stiu. Eu de exemplu am avut destul de multe probleme in a-l considera pe Ceausescu un personaj negativ in urma acestui documentar. Probabil ca parintii mei ar putea identifica mai multe ironii si subtilitati care mie mi-au scapat. Oricum nu cred ca este un film care sa aibe mai mare nevoie de critici si cronici care sa sublinieze ca nu e un docmuentar care reflecta o perioada, ci o perspectiva.

Trebuie sa recunosc ca n-am fost super data pe spate de montaj. Ok inteleg ca a fost mult material, dar cred ca se putea face ceva care sa nu para pe alocuri repetitiv si care sa te angajeze tot timpul 100%. Am simtit ca Ujica a fost coplesit de importanta materialului pe care il prezenta si nu a mai putut sa-l manipuleze suficient. De altfel n-am inteles nici de ce n-a fost consecvent in ceea ce priveste cronologia. Ok copertile de inceput si sfarsit aveau o logica (desi erau super previzibile), mi-a scapat insa motivul pentru care de la aniversarea de 60 de ani s-a trecut la cea de 55, asta intr-un film care prezinta lucrurile cat de cat cronologic.

Dar e clar un film pe care il recomand si care chiar cred ca merita vazut.