View Single Post
Old 04 Nov 2010, 14:01   #155
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Nu e o simplä alegere - decât pentru un ochi necunoscätor.
E o alegere complexä, profund creatoare.
Din acea sumä de materiale existente, se putea alege si combina într-o infinitate de moduri, cu o infinitate de rezultate, la nivel atât esential, cât si de nuante. Orice cineast, si multi cinefili, sunt constienti de valentele artistice ale montajului, si de sensurile conceptului de "regisor de montaj" (mai ales în cazul documentarului eseistic de montaj, spre deosebire de simpla regie de montaj functionalä, rutinierä, si atât - cu care e confundat aici rolul lui Ujicä, fie din rea-vointä, fie din ignorantä, fie pur si simplu din nestiintä nevinovatä).
...Defalcare care-mi aminteste o vorbä dragä mie:

- Cel care nu stie si nu stie cä nu stie e prost. Ocoleste-l.
- Cel care nu stie si stie cä nu stie e nestiutor. Invatä-l.
- Cel care stie si nu stie cä stie e nesigur. Incurajeazä-l.
- Cel care stie si stie cä stie e întelept. Ascultä-l.

(Ca sä preîntâmpin o foarte posibilä reactie: pentru cine m-ar întreba din care gen fac parte, as spune cä dintr-o combinatie partialä între 2 si 3, cu elemente din 1 si 4 insuficiente ca sä mä pot identifica si cu oricare dintre acele categorii.)

Revenind la film, si la întrebarea Anaemonei (asa e ok genitivul?)
Am formulat aici un räspuns foarte sumar. In analiza mea, l-am dezvoltat atât cât m-am priceput. Altele dintre cronicile si analizele filmului contin si ele propriile lor räspunsuri valide la aceeasi întrebare. Dacä le citesti pe toate, vei obtine o explicatie de o valoare mai mare decât suma tuturor pärtilor - deci, nu ezita!

Last edited by Pitbull : 04 Nov 2010 at 14:04.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif