View Single Post
Old 30 Oct 2010, 11:16   #34
c.ghevara
Guru

c.ghevara

Originally Posted by anaemona:
Pit, am citit cronica ta si nu inteleg 2 lucruri:

2. Citatul asta: "A vorbi despre Ceauşescu în termenii frigului din apartamente, ai întreruperilor de curent, ai foametei, ai cenzurii, ai cultului personalităţii, ba chiar şi ai Securităţii ..., presupune eforturi intelectuale de analiză, înţelegere şi conştientizare complexe şi subtile, accesibile numai unui număr infim dintre cei implicaţi. Nu degeaba, vreme de douăzeci şi unu de ani, necunoscuta ecuaţiei Ceauşescu a rămas la un nivel de deducţie extrem de vagă: era necesară o formulă de abordare atipică, de un impact psihologic acut, profund şi puternic. Acesta este golul pe care-l umple, în sfârşit, filmul lui Andrei Ujică." este total de neinteles pentru mine.

Adica exista doar un nr limitat de oameni care pot analiza si interpreta ca Ceausescu a insemnat: frigul din apartamente, intreruperea de curent, foamete, cenzura, cult al personalităţii, securitate? S-avem pardon.

Da, că aveai nevoie de trei perechi de c... ca să înţelegi ce ţi se întâmplă! Probabil, numai crtiticii de film erau "numărul infim dintre cei implicaţi", care puteau face acele "eforturi intelectuale de analiză, înţelegere şi conştientizare complexe şi subtile". Asta ar fi valabil şi pentru vremurile de azi? Foarte puţini (tot ăia, aleşii, cu trei perechi de c...) înţeleg realitatea pe care o trăiesc?

N-am văzut încă filmul. Ca şi Keep, nu am avut încă ocazia. Totuşi, sunt convins că am văzut mare parte din fragmente, la vremea lor. Au fost filmate pentru a imortaliza nişte momente, nişte evenimente. Adunate, capătă un înţeles nou - "Ceauşescu". E bine că cineva (fie şi Ujică) le-a adunat, pentru că, altfel, nu ar mai fi accesibile publicului larg. Dar, atât!
Cronica lui Pitbull (ca orice cronică pe tema unui asemenea film) este inutilă. Se putea rezuma la o frază. În afara intenţiei autorului de a alege anumite fragmente, de a le pune într-o anumită succesiune, nu e nimic de analizat, nimic de spus. Restul e frecţie. Se poate scrie un eseu interesant despre Ceauşescu, despre vremurile acelea, dar nu despre "film".
Cred că şi postările de pe forum vizează mai mult "epoca Ceauşescu", nu filmul. Iar discuţia dintre cele două june postată de Keep, e un simplu dialog între două gâsculiţe. Nu are relevanţă ce semnează ele prin alte părţi, că atunci se screm să pară deştepte. "Mama nu avea voie să se atingă de salam"... Normal, nu mănânci recuzita dacă mai trebuie şi la alte filmări.
c.ghevara is offline   Reply With Quote sendpm.gif