View Single Post
Old 29 Oct 2010, 19:36   #25
E.Floares
Guru

E.Floares

Send a message via Yahoo to E.Floares
Autobiografia lui Nicolae Ceausescu - o cronica a unui tanar nascut in '89

In urma cu ceva ani, am avut placerea (macabra) de a vedea pentru prima data imaginile cu impuscarea ceausestilor, care dupa povestirile bunicilor si parintilor mei, mi se parea cel mai firesc act de razbunare posibila. Imi placea sa vad ca au fost impuscati, ca au fost pedepsiti, pentru lucrurile grele pe care le-au trait rudele mele... placerea macabra de acum cativa ani a disparut aseara, dupa vizionare.

Cu toate ca am 21 de ani, nu sunt deloc strain de ceea ce a insemnat Ceausescu pentru majoritatea oamenilor contemporani lui. Aseara am avut placerea de a sta alaturi de domnul profesor C.T. Popescu (in stanga) si Pitbull (in dreapta, la un scaun diferenta). Inainte sa inceapa filmul vorbeam cu CTP despre cat de ignorante sunt generatiile post-decembriste. Acum cateva luni, cu cateva zile inainte sa se termine anul scolar, eram intr-un autobuz unde 2-3 pustoaice de vreo 12 sau 15 sau 18 ani (in ziua de azi parca nu se mai vede vreo diferenta) vorbeau de examenul de la istorie, plangandu-se de faptul ca au 1 (una) pagina de invatat despe regimul Ceausescu, citez: "fata, da' ce trebuie sa stim noi atatea despre Ceausescu, a fost impuscat si atat, ma doare si mana la cat am scris". Ca dovada, din cele 4000 de persoane prezente aseara la Sala Palatului, nu am vazut nicio persoana nascuta inainte de '89 (hai '90-'91), intrarea fiind gratuita pentru studenti si elevi.
Cu toate ca inainte de proiectie, cand Mungiu a anuntat ca filmul dureaza 3 ore, cateva domnisoare/doamne din spatele nostru au spus "aoleu, sper sa dureze mai putin ca nu rezist atat", am fost placut surprins sa nu vad nicio persoana parasind sala inainte de generic (apropo de generic, de ce-o fi fost trecuta Elena inainte de Nicolae?).

Daca cineva l-ar cunoaste pe Ceausescu pentru prima data prin conceptia (mi se pare mult spus "scenariu si regia - Andrei Ujica", cuvantul 'conceptie' e mai corect) regizorala a Autobiografiei, nu prea ar avea niciun motiv sa-l urasca, din contra, i s-ar parea un conducator foarte carismatic, un fel de Basescu, dar care chiar a si facut ceva pentru tara asta.

Prefer sa inchei mesajul aici, ca daca intru prea mult in subiectul imaginilor de arhiva din film, va voi strica experienta.
Pentru mine, filmul acesta a insemnat mai mult decat toate filmele istorice ale lui Nicolaescu, iar daca ar fi fost sa aibe 20 de ore, stateam sa ma uit fara intrerupere.

Last edited by E.Floares : 29 Oct 2010 at 22:18.
E.Floares is offline   Reply With Quote sendpm.gif