View Single Post
Old 22 Oct 2010, 10:59   #1758
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Vineri, 22 Octombrie 2010.
EDITORIALUL EVZ:
A fost poliţie politică în dosarul Vîntu?
Mircea Marian

Băsescu ascultă telefoanele jurnaliştilor şi politicienilor, iar ulterior îi compromite publicând aceste conversaţii - aceasta este teoria pe care o aud tot mai des după ce dosarul Vîntu a ajuns la tribunal, iar presa a avut acces la documente. Poliţie politică, spun mulţi politicieni şi ziarişti. Nu cred.

O nuanţă, înainte de a explica de ce cred că înregistrările din dosarul Vîntu îşi aveau locul în construcţia pe care procuratura o prezintă judecătorilor pentru a încerca să demonstreze că patronul Realităţii l-a favorizat pe infractorul Nicolae Popa. Sunt şi eu îngrijorat de absenţa unui control parlamentar asupra structurilor de informaţii din România. De ani buni, plenul parlamentului nu a mai discutat rapoartele de activitate ale SRI. Iar în 2009, când Internele erau controlate de PSD, Marian Vanghelie a declarat că Direcţia de informaţii a ministerului deţine informaţii despre viaţa privată a Elenei Băsescu şi a Elenei Udrea. Ulterior, Vasile Blaga şi Traian Băsescu au acuzat acest serviciu de poliţie politică. Dar, după ce Blaga a ajuns şef la Interne, scandalul a fost îngropat.

N-am auzit de vreun dosar trimis la Parchet şi nici de un control finalizat al comisiilor de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor. Acestea sunt doar câteva dintre faptele care mă fac să suspectez că se face poliţie politică în România, principalul beneficiar fiind, probabil, Băsescu. Dar faptul că liderii opoziţiei nu fac un efort serios (nu unul de conjunctură) să pună sub control civil serviciile secrete mă determină să cred că şi lor le convine actuala situaţie, de care vor profita din plin când vor reveni la putere. Iar până atunci să nu uităm că directorul SRI, Liviu Maior, provine din PSD şi este naşul de căsătorie al lui Victor Ponta.

Dar, în dosarul Vîntu, înregistrările discuţiilor cu ziarişti şi politicieni arată cum se folosea acesta de trustul său pentru a-şi promova propriile interese. "Cu mogulul nu te joci" îi spune Vântu directorului său de la Realitatea, Sergiu Toader. Afirmaţie pe care o înţelegem mai bine atunci când îi explică lui Bogdan Chirieac că a "construit alianţe" pentru suspendarea lui Băsescu, întrucât acesta i-ar fi "deschis" dosarul de la Banca Agricolă. Discuţiile cu Stelian Tănase, Corina Drăgotescu sau Cornel Nistorescu arată cât de implicat era Vîntu în politica editorială. El îi cere Corinei Drăgotescu să nu mai mediatizeze numărătoarea paralelă a PDL, care-l dădea câştigător pe Băsescu - la câteva ore după memorabilele scene în care Geoană ţopăia pe scenă, fiind învingător în exit-pollurile de la Realitatea şi Antena 3. Şi tot Vîntu îi spune unui alt director din trustul său că va discuta cu Crin Antonescu şi Mircea Geoană pentru ca aceştia să "preia mesajul" referitor la referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari.

Sunt relevante aceste discuţii în dosarul favorizării infractorului Popa? Eu susţin că da, pentru că judecătorul ar putea înţelege mai bine puterea pe care o avea Vîntu şi cum se transformase un trust media într-o armă politică. Şi cred că şi în Statele Unite, într-un proces asemănător, procurorul s-ar folosi de înregistrările discuţiilor cu jurnaliştii pentru a prezenta circumstanţele şi pentru a arăta influenţa de care dispune un magnat din media.

Ştiu că mulţi ziarişti sunt iritaţi la gândul că şi conversaţiile lor cu Vîntu ar putea să apară în spaţiul public. Sau cu alţi moguli. Eu însumi am vorbit la telefon de două ori cu patronul Realităţii, o dată înainte şi o dată după interviul pe care i l-am luat, împreună cu Ioana Lupea, în primăvara lui 2009. Am fost politicoşi, amabili şi am stabilit detaliile tehnice ale interviului. M-ar enerva totuşi ca toată lumea să poată citi transcrierea unei convorbiri private. Dar apariţia stenogramelor din dosarul Vîntu-Popa este o lecţie pentru noi toţi: dragi colegi, nu putem fi cavaleri ai dreptăţii la televizor, sub privirea publicului, şi cârpe în faţa finanţatorului, atunci când acesta ne cere să lătrăm frumos.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/edit...tu-909875.html
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif