View Single Post
Old 17 Oct 2010, 19:47   #258
Pashpix
Guru
 
Pashpix
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 559
Saizescu: "Televiziunea este locul unde arta trebuie să treacă, nu trebuie să rămână"

Regizorul Geo Saizescu afirmă că "televiziunea este locul unde arta trebuie să treacă, nu trebuie să rămână", adăugând că unul din motivele pentru care comedia "s-a devalorizat" este producţia televizată de momente comice, transmite corespondentul MEDIAFAX. Geo Saizescu a declarat, la dezbaterea "Comedia ieri, astăzi şi mâine", organizată în cadrul Comedy Cluj, că în sitcomurile de televiziune nu se mai intră în profunzimea personajelor.

"Televiziunea este locul unde arta trebuie să treacă, nu trebuie să rămână. Unul din principalele motive pentru care comedia românească s-a devalorizat este producţia televizată de momente comice, emisiuni de umor, gag-uri facile în care nici regizorii, şi nici protagoniştii nu sunt antrenaţi în arta de a întreţine oamenii. Nu mai sunt scriitori de umor, textele sunt scurte, dialogurile nu sunt percutante, personajele nu mai sunt colorate, specific. Toţi sunt nişte butonişti", a spus Geo Saizescu.

Analist profund al genului comic, Geo Saizescu a vorbit pe larg şi despre complexitatea iniţiativei de a face un om să râdă, dar şi despre cum "dilema Cehov" - care şi-a intitulat majoritatea pieselor comedii, dar sunt de fapt drame - este şi astăzi una dintre problemele cu care se confruntă regizorii şi actorii în abordarea unei teme de film sau spectacol. La rândul său, actorul Sebastian Papaiani a spus că este foarte greu să se găsească limita comicului.

"Totul vine de la sine. Trebuie să găseşti limita comicului şi asta e foarte greu, pentru că majoritatea oamenilor privesc comedia cu neîncredere, ca şi când ar fi ceva neserios. Dar nu există profesor de gag-uri, depinde de fiecare", a spus Sebastian Papaiani. Geo Saizescu şi Sebastian Papaiani au fost protagoniştii unei dezbateri pe marginea conceptului de comedie, precum şi a evoluţiei acestui gen cinematografic, în viitoarele producţii româneşti. Dezbaterea, realizată în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Film Comedy, a fost moderată de directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu.

Geo Saizescu şi Sebastian Papaiani vor primi, în cadrul Galei celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Film Comedy, premii de excelenţă.
Pashpix is offline   Reply With Quote sendpm.gif