View Single Post
Old 08 Oct 2010, 10:50   #609
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

uite, e interesant ce spune CRISTIAN MUNGIU vis-a-vis de filmele de arta.
interviu proaspat, la cald:

Cristian Mungiu: "Daca nu facem fiecare dintre noi cate un efort cultural macar din cand in cand, o sa ne manelizam cu totul"
de Iulia Blaga HotNews.ro

Reporter: De unde ideea acestei manifestari?
Cristian Mungiu: Din punct de vedere cinematografic, spectatorul roman de film e ca un ins zidit intr-o camera cu o singura fereastra; habar n-are ca dincolo de ce priveste el exista o intreaga lume. Ori, daca de la doi ani te-ai uitat doar la filme americane, nu ai cum la 20 de ani sa mai capeti gust pentru filme cu o cu totul alta logica, alt ritm si alt sistem de valori. E dreptul oricui sa aleaga, dar numai sa aiba din ce. Prin urmare, deopotriva cu un program de educatie pentru film dezvoltat impreuna cu Ambasada Frantei, am gasit ca o manifestare de genul "Les Films de Cannes a Bucarest" e de natura sa ofere o optiune in plus spectatorului roman curios si dispus sa afle ca sunt mai multe feluri de a face cinema.

Anul trecut pe vremea asta am fost invitat la Festivalul de film de la Lyon - organizat chiar de Thierry Fremaux in scopul promovarii filmelor de autor pentru publicul larg. In acest context a venit vorba despre situatia distributiei de film din Romania si despre inexistenta unei retele de sali de film de arta la noi, precum si despre posibilitatile foarte limitate ale publicului roman de a vedea altfel de filme decat cele importate de peste Ocean. Si asa, din discutie, s-a nascut ideea ca poate am putea face cumva sa aducem in Romania filme de care cinefilul roman afla din ziare, dar pe care nu are adesea posibilitatea sa le vada.

NOTA: interviul e acordat in contextul manifestarii de la cinema STUDIO din perioada 15-21 octombrie.

Last edited by rvn : 08 Oct 2010 at 11:31.
rvn is offline   Reply With Quote sendpm.gif