View Single Post
Old 03 Oct 2010, 06:49   #832
Windom
The Ultimate Badass

Windom

Originally Posted by buticut:
Toti oamenii sunt buni in esenta.
Gresit, nu sintem nicicum. Noi am inventat notiunile de "bun" si "rau" pina la urma. Dar daca e sa o spunem pe hai dreapta, sintem rai, nu buni, in esenta, in masura in care "rautatea" noastra corespunde acelui instinct de supravietuire darwiniana" a speciei. Adica e in instinctul nostru sa supravietuim, iar pentru a duce la bun sfirsit acest lucru sintem nevoiti sa facem "rau", vrem-nu-vrem... Cind omul a ajuns poet, a inventat si notiunea de "bine", de "valori" (cu astea nu esti "inzestrat", le acumulezi, eventual, pe parcurs).

avem rostul nostru in lume
Ca orice alta fiinta, vertebrata sau nu.

"Nu intreba! Crede si credinta te va salva!".
Asta scrie si pe cutiutza cu Placebo. And guess what? It really works... Sometimes. Ceea ce spui tu e foarte poetic si frumos si s-ar putea chiar sa aiba efect asupra unora pentru ca, pina la urma, ce e Dumnezeu daca nu o pilula (dulce) de Placebo? Problema e ca poti face bine si fara pilula respectiva, iti poti iubi aproapele si fara ca un gagiu cu o putere de convingere egala cu osinza si fireturi all over sa te sfatuiasca in privinta asta...
Omul este animal, dar nu in sensul ala peiorativ. E o chestie animata de exact aceleasi procese chimice si biologice ca oricare alt animal. Doar ca mai are si ratiunea care-l determina sa filozofeze cum ca nu-i animal, cum ca el e the bad ass mothafucka' ce le arata celorlalti cum merg treburile prin zona. Iubirea e o inventie care prelungeste un pic efectul Placebo-ului de mai sus. Trist, dureros, dar adevarat.

In concluzie, da, exista principii etice si morale care ne deosebesc de restul animalelor si care ne separa de turma (pina, sau mai bine zis, de la un punct). Acestea nu au insa de-a face cu credinta, Dumnezeu sau mai stiu eu ce. Au de-a face cu ratiunea.

P.S. Nu va mai tot luati de danonino doar pentru ca nu va e simpatic sau pentru ca ceea ce spune va sta in git citeodata. Nimeni nu e perfect pina la urma iar politica asta a pumnului bagat in gura e, in cel mai bun caz, paguboasa. Fiecare avem dreptul la opinie si, din cite mi-am dat seama, omul nu a jignit pe nimeni daca nu a fost provocat.

http://www.youtube.com/watch?v=YQiPQ...rom=PL&index=5
Windom is offline   Reply With Quote sendpm.gif