View Single Post
Old 25 Sep 2010, 13:15   #207
Lecart
Guru

Lecart

Originally Posted by c.ghevara:
@Lecart,

”D-asta corectitudinea devine o notiune vaga. ”

”Iar filmul nu trebuie analizat in functie de autorii din spatele lui, ca este sau nu realism de gen, trebuie experimentat detasat de alte explicatii si declaratii, in calitate de spectator.”

[...] În mod similar, în cazul dramei realiste, aşteptarea spectatorului este orientată spre verosimil, corectitudine, exactitate.

Dl. Gorzo spunea înainte: ”Nu cred că discuţiile despre realismul cinematografic mai sînt fructuoase atunci cînd intră pe terenul ăsta: sîntem în extraestetic şi în neverificabil, în zona lu' viaţa-aşa-cum-o-cunosc-eu vs. viaţa-aşa-cum-o-cunoşti-tu. Ori veniţi cu nişte statistici din care să rezulte că 95% din cupluri...”

Nimeni nu analizează statistic, dar e aiurea să arăţi posibile, dar improbabile, excepţii pe care să le prezinţi drept fenomen generalizat. În filmele altora realismul e ”îndulcit”, în filmele noastre e exagerat.

In Marti nu e vorba de situatii posibile si/sau improbabile, si nici nu sunt prezentate generalizat. Indiferent ca tine sau nu de realism, filmul prezinta o intamplare de viata intr-o anume viziune. Dl. Maier sublinia niste greseli sub forma de lipsuri in expunere, neconcordante, s.a.m.d., in timp ce din pozitia mea, evident, de necunoscator, voiam sa arat ca asezarea asta schematica si, sa-i spunem, lacunara, NU este neaparat o greseala sau o incorectitudine de viata, in ceea ce ma priveste a fost un procedeu care a functionat.

Originally Posted by c.ghevara:
Lecart, scriai: ”Mai simplu, nu-ntrebi un pictor de ce subiectul lui se afla pe lac, contempli pur si simplu tabloul, care degaja (sau nu, depinzand de apetenta) o emotie.” E perfect corect - nici nu te prea interesează explicaţiile şi analizele câtă vreme opera îţi produce emoţie. În schimb, în lipsa emoţiei, e legitim să-l întrebi pe pictor de ce pescarului de pe lac îi lipseşte capul sau un picior, sau de ce e îmbrăcat în pijama.

P.S. Din cauza grabei mi-am uitat o remarcă. La paranteza ta din partea despre tablou "(sau nu, depinzand de apetenta)", aş zice că nu depinde doar de apetenţa spectatorului, ci şi de priceperea autorului.

Pai despre asta e vorba, ca emotia nu lipseste. Sau, daca nu-i emotie, nici indiferent nu ramai. Evident, ne-nvartim in cerc, e vorba de gusturi, de asteptari, de etc.
Te invit sa vezi filmul cat mai de curand iti este posibil si convenabil, insa eliminand (chiar si infimele) influente sau sugestii din topicul asta, cu precadere spoilerele. Apoi putem discuta mult mai constructiv, pe exemple.

In alta ordine de idei, nu stiu de ce s-ar vehicula inchiderea topicului. Keep are pozitia lui (exprimata probabil in prea multe randuri), rvn il musca imediat, in tot atatea randuri, Pitbull observa pe ici pe colo din vacanta, iar daca nu s-ar lua toate postarile atat de personal, topicul ar fi mult mai interesant.
Lecart is offline   Reply With Quote sendpm.gif