View Single Post
Old 21 Sep 2010, 23:47   #152
anaemona
Guru

anaemona

Eu cred ca e foarte misto filmul asta, doar s-au scris 10 pagini despre el

O sa incep cu : n-am vazut filmul si nici n-am ocazia sa-l vad curind, poate niciodata. Ceea ce vreau sa zic e ca ii inteleg parerea lui keep si a celor care nu se entuziasmeaza in fata filmelor de genul asta. Pina la urma de ce le fac? Capodopere nu sint clar, pentru ca peste 5 ani nimeni nu-si va aminti de ele. Venituri nu aduc, deci iar nu se justifica. Cred ca se fac numai pentru orgoliul producatorului, regizorului, etc si pentru a mentine vie ideea ca exista o cinematografie romaneasca tinara, exista un nou val. Da, e foarte frumos ca ne apar filme la festivaluri internationale, dar pina la urma ce filme se selectioneaza, ce filme ajung acolo? Ajung niste filme care confirma ideea preconceputa a vestului despre Romania, despre cum vor ei sa vada Romania. Pina la urma poate chiar asa e Romania, dar un cineast, un artist, pina la urma e in primul rind nationalist, patriot, arata relele din societatea existenta, dar trebuie sa dea o speranta, chiar filmul lui poate fi speranta Romaniei. Putini regizori reusesc asta si cred ca nici macar nu incearca, pentru ca ce cred eu ca le lipseste e in primul rind un "mission statement", nu prea stiu cum sa spun asta in romaneste. La un regizor/artist mare se poate vedea o opera unitara, se poate urmari evolutia unei/unor idei si cum cladeste pe baza lor, dar in primul rind un regizor mare are ceva de spus, fie ca e vorba de sistemul social fie ca e vorba de sistemul moral de valori, nu face un film ca sa treaca 2 ore, pune in alea 2 ore crezul lui, obida lui, bucuria lui.

Oricum, nu mai stiu de unde plecasem S-au facut filme romanesti de scurt metraj excelente. Sint filme de scurt metraj pe care o sa mi le amintesc si la 80 de ani , in schimb sint sute de filme din care nu-mi mai amintesc nici titlul. Nu inteleg incapatinarea multora de a face filme cind nu au nimic de spus sau cind ceea ce au de spus se sintetizeaza in citeva minute. Si nu zic doar de filmele romanesti, sint destule alte filme ridicate in slavi si recompensate carora nu le-am vazut rostul nici macar ca feature film, dar sa le mai dau si premii. Un exemplu, chiar daca o sa-mi sara cine stie cine in cap , e Benjamin Button - ce a spus filmul asta dupa primele 5-10 minute? Asta e in opozitie cu ce s-a scris despre filmul de mai sus, adica "save the best for last", dar asta tine si de constructia romanului, care suporta, suporta, pina nu mai suporta si-atunci vin cele 15 minute salvatoare si-uite asa zicem ce misto a fost.