View Single Post
Old 07 Sep 2010, 13:38   #1544
Floydman
Guru

Floydman

Originally Posted by Pitbull:
Originally Posted by Judex:
Doamne ajutä!
Nu prea curând, din päcate - sau, poate, din fericire... e clar cä încä nu suntem pregätiti pentru monarhie... Am face-o de cäcat... Nu avem nivelul de civilizatie al putinilor alesi (tärile nordice, Olanda, Marea Britanie, Spania), încä mergem cu turma...
Da' si când va sosi momentul...!

cand va sosi momentul pe cine sa punem? Hohenzollernii nu au variante bune pe termen lung. Desigur in favoarea lor exista argumentul legitimitatii constitutionale, dar interesul politic /istoric prevaleaza intotdeauna in fata chestiunilor juridice, la acest nivel. Asa s-a intamplat si la 1866 cand a fost mazilit Cuza, si la 1881 cand ne-am autoproclamat Regat, si la 1947 cand ne-am facut (ne-au facut rusii) republica. Mereu "considerentul juridic" s-a dat la o parte din fata intereselor de moment ale fortelor politice din afara si din interiorul tarii. La nivel constitutional politicul determina starea de drept.

O alta familie monarhica europeana ar fi acum o solutie deplasata. Nu mai suntem la 1866, Romania nu mai este un stat nou abia inchegat care era pregatit si reformat in perspectiva unui monarh strain, prin tratate internationale anterioare si prin conjunctura istorica. Romanii n-ar vota niciodata asa ceva la un referendum constitutional nici acum si nici peste cativa ani, cand nu exista nici un motiv sa nu avem un sef de stat roman.

Am putea sa ne gandim la o persoana merituoasa din vechile familii domnesti romanesti, poate ar aparea cineva. Evident, fara trecut comunist sau colaborationist. Mai apare si aici o problema. Monarhul care incepe o dinastie trebuie sa fie un om cu foarte multe calitati, in special simt politic, carisma si autoritate monarhica, pe langa onestitate. Greu, foarte greu sa gasim pe cineva adecvat. Imaginati-va ce controverse politice ar presupune o asemenea alegere. Presedintele republicii se poate alege mult mai usor, intotdeauna, prin sistem electoral.

Last edited by Floydman : 07 Sep 2010 at 13:50.
Floydman is offline   Reply With Quote sendpm.gif