View Single Post
Old 03 Sep 2010, 16:39   #625
Ipu
Discipolul Diavolului

Ipu

Originally Posted by paul_aramis:
nu neapărat la o caracteristică anume. mai degrabă la faptul că în marea majoritate a cazurilor (practicanţii) cultele neo-creştine/protestante sunt mult mai aproape de respetarea canoanelor religioase decât marea majoritate a creştinilor tradiţionali (în special ortodocşi dar şi cei catolici). prefer un credincios sincer (fie el creştin, neo-creştin, musulman sau de orice altă religie) unuia care care religia ţine doar de faţadă. şi mai simplu: prefer să stau faţa-n faţă cu un leu decât cu o hienă.

Înțeleg acum ce-ai vrut să spui. Menționaseți numai cele două denominații creștine și era dificil să-mi dau seama la ce te refereai. Personal, îi prefer și le recomand tuturor să-i prefere pe cei care respectă convingerile altora și e limpede că și sub acest aspect există o mare diferență între bisericile protestante tradiționale (lutherană, calvinistă, anglicană) și sectele neo-protestante apărute în secolele XIX și XX.

Nu uita însă că există multe persoane care îmbrățișează mai degrabă partea culturală a unui cult (scuze pentru jocul de cuvinte), tradițiile pe care le presupune, decât credința. Nu văd niciun motiv pentru a prefera să zicem un zelot iehovist unui „credincios cultural”, cum sunt eu, cum sunt atâtea sute de milioane de oameni în întreaga lume, care, deși nu cred, țin sărbătorile ca și părinții, bunicii, străbunii lor; și constat cu tristețe că există destulă lume (cum poți lesne constata și tu, chiar și în forumul ăsta) care disprețuiește latura culturală a religiei, arătând interes numai pentru beneficiile pe care le-ar putea obține din relația cu divinitatea.