Ca sä fie totul clar:
Gogoasa plângäcioasä a lui Labe, "am luat bann fiindcä am fost înjurat de mamä", e o trunchiere tendentioasä. Il insultase si-l provocase pe Keep îndelung, pânä când omul nu s-a mai putut abtine si l-a înjurat, dupä care a continuat cu ofensele, drept pentru care si-a luat bann. Sigur cä, dacä elimini mägäriile labesoftiene dinaintea înjuräturii si de dupä ea, ceea ce rämâne este: "am fost înjurat si am primit bann".
Pe de altä parte, aici Keep a exagerat enorm. E drept cä tenta morbidä a multor imagini de-acolo e manifestä, dar de-aici pânä la a acuza tendinte psihotice, perverse, de a face oamenii "scelerati", calea e aberant de lungä - e ca si cum te-ai împiedica de un musuroi de cârtitä si ai tipa: "Futu-ti Everestu' mä-tii!" Cum spunea cineva în topic: "Nu-ti place, nu te uiti!" Iar faza cu «asa lucreaza diavolul, subtil, printre "zeci de imagini banale"» e compromisä de mult. Se stie bine cä si eu sunt un om foarte credincios - dar resping ferm asemenea bigotisme nocive.
Keep, când nu esti de acord cu ceva, nu te mai ambala asa (cä si apropo de filmele noului val faci la fel). Eu înteleg cä esti temperamental, dar aceste iesiri disproportionate îti fac räu si tie, si cauzelor pe care le sustii. Calibreazä-ti mereu atitudinea conform contextului.
|