Thread: "Francesca"
View Single Post
Old 31 Aug 2010, 11:23   #43
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

S-a mai discutat asta pe aici, räspunsurile sunt date. Exploreazä forumul, si vei descoperi ce e just si ce e gresit în afirmatiile tale; si de ce.
Pe scurt, încearcä sä întelegi un lucru simplu:
- artistii adevärati nu fac filme cum vrei tu, sau X, sau Y; fac filme asa cum simt ei, cum le dicteazä inspiratia si talentul.
- profesionistii corecti, da, fac filme pentru piatä, în functie de ceea ce vrea publicul.
In acest moment, noi avem câtiva artisti foarte buni, nici un profesionist de consum, si un numär de diletanti incapabili sä facä filme bune (fie de continut, fie comerciale).
Faptul cä tu zici "vreau aia, vreau ailaltä", nu va face ca jalnicele noastre scoli de cinema sä se perfectioneze peste noapte si sä înceapä sä producä buni meseriasi ai genurilor de public.
Asa cä nici disparitia filmelor de continut pe care tu nu reusesti sä le întelegi si sä le savurezi n-ar face ca golul sä se umple brusc cu ceva ce la noi nu existä. Mai bine învatä, cultivä-te, evolueazä, si devino capabil sä te bucuri de valori; vei avea numai de câstigat.
Pentru început, retine un principiu elementar: tu, ca profan, nu ai competenta de a-i denigra pe cineastii de valoare, cu formule arogante gen "asa zisii profesionisti ai domeniului". Poti spune, cel mult: "mie, personal, nu îmi plac filmele lor" - si atât.
(Uite, eu de pildä nu-l suport pe Buñuel. Il detest. Dar nu-mi permit sä zic "asa-zisul geniu" sau "asa-zisul artist" sau "asa-zisul profesionist"; desi sunt profesionist, nu un biet spectator, vorbesc despre el în spiritul ästa: "Buñuel, un mare clasic, care mie nu-mi place nici de fricä". Retine regula asta si aplic-o de-acum încolo. E unul dintre primii pasi spre a deveni un cinefil respectabil.)

Last edited by Pitbull : 31 Aug 2010 at 11:27.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif